Trappisten presenteren echtheidslabel voor bier

Acht trappistenabdijen in België, Nederland en Duitsland hebben zich verenigd om hun bier en andere producten te beschermen tegen commerciële uitbuiting. Ze hebben een gezamenlijk label uitgebracht waaraan de echte trappist direct te herkennen is.

Het logo staat er borg voor dat het product inderdaad monnikenwerk is of onder hun toezicht is vervaardigd. De Trappisten verzetten zich heftig tegen het gebruik van hun imago voor commerciële doeleinden en tegen misbruik van hun faam.

Tot grote ergernis van de trappistenabdijen kennen steeds meer producenten, vooral van bier, zich een religieus imago toe, terwijl ze niets met kloosters te maken hebben. In de Verenigde Staten hebben ze onlangs zelfs een proces aangespannen tegen een bierbrouwer die trappist op de markt wil brengen.

Met hun internationale vereniging Trappist willen ze de consument beter informeren over de echtheid van de producten uit hun abdijen. Vijf Trappistenabdijen in België, de Koningshoeven en Tegelen in Nederland en het Duitse Mariawald hebben zich bij de vereniging aangesloten.