Sphinx-directeur treedt terug op eigen verzoek

Bij het sanitairbedrijf Sphinx Gustavsberg zal J.B. van Vliet (56) per 1 april na twaalf jaar op eigen verzoek terugtreden als president-directeur. Van Vliet wordt vervangen door drie nieuwe directeuren. Het zijn D.J. van Waes (afkomstig van DSM), I. Schmidt (Keramik Laufen) en M. Veninga (Sphinx).

In het vorige boekjaar leed Sphinx een verlies van 45,1 miljoen gulden. In het verlies was een voorziening voor een reorganisatie verdisconteerd van 30 miljoen gulden, zodat het verlies uit gewone bedrijfsuitoefening 15,1 miljoen bedroeg. Het bedrijf verwacht het lopende boekjaar quitte te spelen. Het noodlijdende bedrijf verkocht eerder zijn tegeldivisie en reorganiseert drastisch. De laatste vijftien jaar is het aantal werknemers teruggelopen van 2.000 tot 1.100. Volgens Veninga is Van Vliet juist nu opgestapt omdat Schmidt beschikbaar kwam voor een directiefunctie. “Na twaalf jaar vindt Van Vliet het wel mooi. Hij heeft met de reorganisatie de grondslag voor een betere periode aangelegd. Voor de nieuwe drie-koppige directie is het nu de taak om Sphinx naar het niveau te tillen dat we graag willen zien.”