Soeharto aanvaardt kandidatuur

JAKARTA, 20 JAN. President Soeharto van Indonesië heeft vanochtend officieel zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in maart aanvaard, terwijl de koers van de roepia vandaag opnieuw onder de grens van 10.000 roepia per dollar zakte.

Voorzitter Harmoko van regeringspartij Golkar zei vanochtend na een onderhoud met de president dat deze “het vertrouwen van het volk accepteert”. Soeharto (76) had tot nu toe in het midden gelaten of hij bereid was tot het vervullen van een zevende termijn van vijf jaar.

De afgelopen weken klonk voor het eerst in dertig jaar de roep om terugtreden van de president. Oud-ministers, moslimleiders en de afgezette voorzitter van de Partai Demokrasi Indonesia (PDI), Megawati Soekarnoputri, hebben gezegd dat Soeharto in maart beter niet kan terugkeren.

Een licht herstel van de markten na ondertekening van een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds, vorige week, is vandaag weer teniet gedaan. Analisten tonen zich bezorgd dat een verdieping van de monetaire crisis in Indonesië, voorafgaand aan de presidentsverkiezing, onlusten kan veroorzaken. In de provincie Oost-Java hebben menigten afgelopen week winkels geplunderd uit woede over prijsstijgingen van eerste levensbehoeften.

Abdurrahman Wahid, voorzitter van Nahdlatul Ulama, met tientallen miljoenen aanhangers de grootste islamitische organisatie van het land, werd gisteravond getroffen door een herseninfarct. Hij heeft inmiddels een hersenoperatie ondergaan in een Jakartaans hospitaal en zijn toestand zou “stabiel” zijn. Wahid wordt, gezien zijn gezag onder met name Javaanse moslims, beschouwd als een persoonlijkheid die eventuele onrust onder zijn achterban kan bezweren.

De Indonesische regering heeft aangekondigd dat er geen maatregelen zullen worden genomen om firma's, die in de problemen komen, te hulp te schieten. Een directeur van een buitenlandse bank heeft kritiek op wat hij noemt “het liquidatie-scenario” van het IMF. “Het Fonds zou goed moeten overdenken of het de bedoeling is dat negentig procent van het bedrijfsleven binnen afzienbare tijd wordt weggevaagd”, aldus deze bron.

De kritiek op de rol van het IMF neemt ondertussen toe in Jakarta .Econoom Kwik Kian Gie, tot voor kort een groot voorstander van een beroep op het IMF, verweet het Fonds gisteren onduidelijkheid over de besteding van het steunbedrag van 43 miljard dollar. Bovendien voorziet hij overname van het Indonesische bedrijfsleven door buitenlanders. “Als dat gaat gebeuren kan het IMF naar de hel lopen.”, aldus Kwik gisteren in het dagblad Kompas.