Silguy gaat toch de politiek niet in

BRUSSEL, 20 JAN. Europees commissaris Yves-Thibault de Silguy, belast met monetaire zaken, ziet af van de kandidatuur voor de gaullisten bij verkiezingen voor de regionale raad in Bretagne in maart. In een schriftelijke verklaring stelt commissaris De Silguy dat hij zelf de twee functies verenigbaar acht, maar dat de aankondiging van zijn kandidatuur tot “veel misverstanden” leidde.

De belangrijkste fractievoorzitters in het Europees Parlement hadden voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie gevraagd wat hij van de kandidatuur dacht, aangezien de Franse commissaris moet toezien op de totstandkoming van de Europese munt, de euro, waarvoor begin mei de kandidaten bekend worden gemaakt.

“Op een beslissend moment voor de totstandkoming van de euro, en rekening houdend met de verantwoordelijkheden die dat voor mij persoonlijk met zich meebrengt, acht ik het mijn plicht om alles te doen om een goede werking van de economische en monetaire unie en de geloofwaardigheid van de euro tegen elke prijs te verzekeren”, schrijft Silguy in zijn verklaring getiteld 'prioriteit voor de euro'.