Siemerink drijft Ivanisevic tot waanzin

MELBOURNE, 20 JAN. Jan Siemerink brengt het publiek moeiteloos in één game in extase en tot wanhoop, slaat puur op intuïtie toverballen of hemeltergende afzwaaiers en is daarom een van de grilligste tennissers uit het circuit. Vorige week sneuvelde de 27-jarige Rijnsburger roemloos in het kwalificatietoernooi van Auckland. Vanochtend produceerde hij op de afgeladen baan 1 van Melbourne Park twee droomsets (6-2, 7-6) tegen Goran Ivanisevic, ontspoorde hij in het derde bedrijf (3-6) en bleef hij in de vierde reeks op miraculeuze wijze overeind: 6-4.

Siemerink vertelt in bijna elke partij zijn levensverhaal. Maar zo opwindend als zijn duel met de diep ontgoochelde Ivanisevic is het de afgelopen jaren maar zelden geweest. Het spookbeeld van een nederlaag in vijf sets na een 2-0 voorsprong doemde op, toen Siemerink na de verloren derde set slechts moeizaam kon aanklampen bij de getergde Ivanisevic. Het was hem vorig jaar drie keer overkomen: in Melbourne in de eerste ronde tegen de Noor Ruud en in de Davis-Cupwedstrijd tegen Amerika. In Newport kwam zowel Courier als Agassi terug na een 2-0 achterstand in sets tegen Siemerink.

Natuurlijk had de linkshandige service-volleyspecialist zich geen obsessie laten aanpraten. Siemerink kon zich tevens beroepen op een wonderbaarlijke ontsnapping in vijf sets in het Davis-Cupduel met de Roemeen Voinea. Maar hij flirtte op 4-4 in de vierde set wel heel nadrukkelijk met het noodlot. Op 15-40 zwiepte Ivanisevic de bal onderin het net en het beest in de flamboyante Kroaat ontwaakte na een dubieuze call op het tweede breakpoint.

De bal leek de lijn te hebben geraakt na een backhand-volley van Siemerink, maar schuimbekkend van woede eiste Ivanisevic een correctie van de Duitse umpire Berger. Als een zoutpilaar leunde hij tegen de scheidsrechtersstoel en de netpaal. Maar Berger bleef bij zijn oordeel. Nog drie breakpoints moest Siemerink incasseren. Na twee dubbele fouten op rij en een mislukte eerste opslag, leek Ivanisevic dan toch een vijfde set in het vizier te krijgen.

“Goran had zich helemaal ingesteld op een backhand-return”, zei Siemerink, glimlachend. Hij sloeg een ace op de forehand-kant, overleefde daarmee het vijfde breakpoint en worstelde zich naar 5-4. “Ik voelde natuurlijk dat de partij uit mijn handen glipte”, erkende Siemerink. “Ik kon de spanning slechts de baas door consequent aan mijn tactiek vast te houden. Ivanisevic is van nature een luie speler, je moet hem het werk laten doen in de rally. Hij heeft een hekel aan mijn slice en bovendien kan ik op een tragere baan zijn service retourneren.”

Niet bekend

Met de staart tussen de benen verliet Ivanisevic Melbourne Park nadat hij al voor de negende keer in de eerste ronde van een grandslamtoernooi werd uitgeschakeld. Hij weigerde een confrontatie met de media en Siemerink vertolkte de frustraties bij zijn tegenstander. “Ivanisevic wordt al gek als hij een Nederlander tegenover zich ziet, zeker als die Haarhuis heet. Dan is Goran in staat meteen op te geven. Ook tegen mij speelt hij niet graag. Toen zijn coach de loting zag, kwam hij gelijk naar me toe. 'Dit vindt Goran niet leuk', vertelde hij. Ik kon zijn weerzin merken aan zijn spel in de eerste twee sets, hij kwam wel erg traag op gang.”

En wat te zeggen van zijn eigen zielenroerselen? “Wie mij al die jaren heeft zien tennissen, hoef ik niets meer uit te leggen”, klonk het berustend. Inderdaad. De ene week is Jantje een karikatuur van zichzelf, zoals vorige week in Auckland, waar hij in het voorportaal van het hoofdtoernooi werd verslagen door de onbeduidende Amerikaan McPhie. Maar als hij het magische gevoel heeft en de adrenaline door zijn bloed pompt? “Dan ben ik voor iedereen gevaarlijk”, besefte de pupil van Tjerk Bogstra.

Eind vorig jaar hervond Siemerink zichzelf tijdens het toernooi van Stockholm na een treurig seizoen waarin hij van de 15de plaats op de wereldranglijst bijna uit de top-100 tuimelde. In de Zweedse hoofdstad versloeg hij Becker, Pioline en Rusedski en sloot het jaar af als de nummer 78 van de ATP-ranking.

“Als ik in Stockholm niet de finale had weten te bereiken, was ik niet eens naar Australië gegaan”, vertelde Siemerink. “Ik had geen zin die lange reis te maken om vervolgens kwalificatiewedstrijden te moeten spelen voor de Australian Open.”

Nu wenkt het perspectief van een ontmoeting met de als derde geplaatste Michael Chang in de vierde ronde, want Jerome Golmard ruimde vandaag een hinderlijk obstakel voor Siemerink uit de weg. In een sensationele partij overleefde Tim Henman op 7-6 in de vijfde set nog twee matchpoints op zijn eigen service, maar op 11-9 capituleerde de Engelsman alsnog. Dat lijkt gunstig voor Siemerink. Maar alleen een gokverslaafde durft zijn geld te zetten op een volgende overwinning voor de artistieke tennisser, die zijn grillige karakter nooit heeft kunnen doorgronden.

    • Robèrt Misset