Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor justitie en politie die in Lisse en omgeving de kleine criminaliteit harder gaan aanpakken. Tevens de positie van burgemeester Ouwerkerk van Groningen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Oud-voorzitter van de PvdA Felix Rottenberg praat over de Engelse premier Tony Blair die vandaag een bezoek aan ons land bracht. Minister van Defensie Joris Voorhoeve wordt door de 'vakjury' beoordeeld. Ned.1, 20.23-20.56u.

BV2. Magazine over het bedrijfsleven waarin de econoom E. Bomhoff zijn reactie geeft op actuele zaken. Ook aandacht voor kunst op de werkvloer en stress op het werk waarvan maar liefst zestig procent van de werknemers last heeft. Ned.2, 22.30-23.00u.

Nova. Aandacht voor het bezoek van de Israelische premier Natanyahu aan de Amerikaanse president Clinton en de verdeeldheid onder de joodse Amerikanen om Israel nog verder te steunen. Ook een technische oplossing voor het file-probleem in Nederland. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Tijdcodes: Wat niet is kan nog komen. Boerenzonen vinden niet makkelijk een vrouw. Die is wel gewenst als zij het bedrijf van hun ouders over willen nemen. In deze aflevering o.a. de pogingen van de jonge boeren om een vrouw te vinden. Ned.3, 19.55-20.25u.

Histories: Iconen van de jaren zestig (3): Dr. Benjamin Spock. Met zijn boek 'Baby- en kinderverzorging' werd Benjamin Spock in de jaren '50 een nationale beroemdheid en televisiester in de VS. Zijn reputatie kon niet kapot, totdat hij zich in de politiek waagde. Terwijl hij een van de felste tegenstanders van de Vietnam-oorlog was, lustten de feministen hem uiteindelijk niet en wezen pedagogen hem aan als de man die een hele generatie had verpest. BRTN2, 20.30-21.15u.

Walden on heroes. In de serie over het concept van de held de legendarische Alexander de Grote en zijn verovering van Azië in de vierde eeuw voor Christus. Maar kan iemand die in staat is iemand te doden die zijn leven heeft gered een held worden genoemd? BBC2, 20.30-21.00u.

Inside story: Teenage mums. Engeland heeft in Europa het hoogste percentage moeders onder de zestien jaar. Vooroordelen en afwijzing door de familie zijn een paar problemen waarmee deze jonge moeders kampen. BBC1, 22.30-23.25u.

Close-up: Ducktators. Amerikaanse en Japanse tekenfilms die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog en die de Amerikanen hielpen de strijd tegen de nazi's te winnen. Afgelopen vrijdag in het Cultureel Supplement besproken. Ned.1, 22.49-23.40u.

Overleven: De saga van het leven (2). Na zijn film 'The beginning of life' over het ontstaan van het leven, heeft Lennart Nilsson een nieuwe serie rond dat thema gemaakt, waarin hij nog meer verfijnde film- en computertechnieken heeft gebruikt. Over de hele rits kleine diertjes in en op het lichaam van de mens die hij nodig heeft om te overleven. BRTN2, 23.02-23.45u.

DRAMA

Het Labyrint (6). Serie over zeven studenten aan een kunstacademie die samen in een studentenhuis wonen. Ned.3, 20.25-20.50u.

Oud geld (3). Docudrama met o.a. Saskia Temmink over de strijd bij de privatisering van een familiebank tussen adellijke tradities en de dynamiek van nieuw geld. Ned.1, 21.04-21.59u.

AMUSEMENT

Waardenberg en De Jong. Theaterregistratie van het programma Naggelwauz van het slapstick-duo Waardenberg en de Jong. Ned.3, 23.25-0.15u.

MUZIEK

Single luck (5). De hit van Carl Douglas in de jaren zeventig Everybody is Kung Fu Fighting. Ned.3, 20.50-21.20u.

KUNST

Mein nie überlebtes Überleben. Twee joodse schrijvers Georges-Arthur Goldschmidt en Imre Kertész publiceerden romans over hun schooltijd en verblijf in een concentratiekamp. Duitsl.3-West, 22.30-23.15u.

Jeugdtelevisie Het klokhuis. Wat komt er allemaal kijken bij de opnamen van een reportage en de afwerking daarvan. Ned.3, 18.42-19.00u.

FILM

. A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, Engeland). Zie film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u. & 23.05-0.10u., onderbroken door reclame.

No Man's Land (Peter Werner, 1987, VS). Gemakzuchtige, aan weelderige yuppie-dromen appellerende politiethriller. Jonge under cover-agent Charlie Sheen raakt tegen wil en dank bevriend met de moordenaar annex autodief (D.B. Sweeney) die hij dient te bespioneren. Veronica, 22.05-23.55u., onderbroken door reclame.

Private Benjamin (Howard Zieff, 1980, VS). Moderne soldatenklucht met een screwball-heldin (een rijke erfgename dus), die ongeïnspireerd huwelijk inruilt voor rats, kuch en bonen. Fenomenale succes van de film in Amerika vestigde definitief de sterstatus van Goldie Hawn. Ook met Eileen Brennan. BBC1, 23.25-1.10u.

Urga (Nikita Mikhalkov, 1990, Frankrijk/Rusland). Overweldigende, poëtische komedie over vriendschap en maatschappelijke 'vooruitgang' in Binnen-Mongolië won Gouden Leeuw in Venetië. De anekdote, waarin een herder door zijn vrouw naar de stad gestuurd wordt om condooms te kopen, is van ondergeschikt belang in deze ode aan de eenvoud en de bleekgouden steppe met haar weidse vergezichten. Duitsl.2, 0.35-2.30u., nagesynchroniseerd.

L'amour braque (Andrzej Zulawski, 1985, Frankrijk). Neo-expressionistische en behoorlijk hysterische kunstfilm, zeer vrij naar Dostojevski's 'De idioot'. Regisseur perst het uiterste uit krampachtig acterende Sophie Marceau, Tcheky Karyo en Francis Huster. Morgen, TV5, 13.30-15.15u.