Scharrelvarkens

Jammer dat de heer Vaarkamp (als dierenarts zou hij toch beter moeten weten) een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken geeft met betrekking tot het diervriendelijk houden van varkens. De moderne scharrelhouderij is een economisch verantwoorde en diervriendelijke manier van boeren. Het door hem geschetste Ot- en Sien-tijdperk (8 januari) slaat de plank behoorlijk mis.

Scharrelvlees wordt geproduceerd met respect voor het dier, de varkens worden in groepen gehuisvest en hebben veel meer ruimte om te liggen, te staan en te lopen. Ze liggen niet op roosters maar op een dichte vloer waarop steeds vers stro wordt gestrooid. Ze hebben voldoende daglicht waardoor ze een normaal dag- en nachtritme beleven. Scharrelvarkens hebben de mogelijkheid om naar buiten te gaan. In de open lucht heeft ieder dier voldoende ruimte. De biggen blijven veel langer bij het moederdier, waardoor ze opgroeien tot gezonde, sterke varkens. Het gebruik van groeibevorderende stoffen is verboden, daarom krijgen scharrelvarkens voer dat aan speciale eisen voldoet. Naast het dagelijkse portie ruwvoer krijgen ze speciaal scharrelvoer dat geen geneesmiddelen bevat, zoals antibiotica, groeibevorderaars, of chemotherapeutische stoffen.