Sanering bij Hyundai en LG

SEOUL, 20 JAN. Twee van de grootste Koreaanse industriële giganten, Hyundai en LG, hebben gisteren aangekondigd zich terug te trekken op kernactiviteiten. Hyundai (o.a. staal, auto's, zware machines, bouw) en de iets kleinere LG-groep (o.a. elektronica en petrochemie) willen zich voortaan richten op winst in plaats van voortdurende expansie.

De beide zogenoemde chaebols (conglomeraten) komen hiermee deels tegemoet aan de voorwaarden voor het financiële noodpakket van 58 miljard dollar onder toezicht van Internationaal Monetair Fonds (IMF). Aanstaand president Kim Dae-jung liet vanmorgen weten dat de beide chaebols verdergaande hervormingen moeten doorvoeren. Hyundai zei dat alle nieuwe projecten, waaronder de bouw van een geïntegreerde staalfabriek, worden geschrapt. Hyundai en LG beloven marginaal draaiende dochternemingen binnenkort te zullen sluiten of verkopen. Ook zeggen de conglomeraten een eind te zullen maken aan de 'kruisgaranties', waardoor winstgevende concerndelen slechtlopende dochters in stand houden.

De herstructureringen zijn nodig door geldgebrek. Door de vaak met goedkope leningen gefinancierde enorme uitbreidingen en de tegenvallende export, is bij alle concerns sprake een grote behoefte aan aan cashflow. LG kondigde aan zich vóór eind 1999 te zullen terugtrekken uit 99 niet rendabele of marginale activiteiten. Het concern zei dat het zijn verhouding tussen vermogen en schulden zal terugbrengen naar 200 procent in het jaar 2002. Momenteel kennen vrijwel alle chaebols veel hogere schuldratio's. Details over de af te stoten activiteiten gaf het bedrijf niet. Financiële analisten toonden zich weinig onder de indruk. Zij verwachten dat nog veel dieper moet worden gesneden. Ook sommige Zuid-Koreaanse economen tonen zich teleurgesteld over de herstructureringen. “Ze zijn niet erg drastisch, niet de verwachte grote afstotingen en massale ontslagen”, aldus dr. Hong Kiseak van het Korean Development Instituut. President in spe Kim Dae-jung heeft het in zijn publiciteitsoffensief over meer dan een miljoen ontslagen die nodig zijn om het vertrouwen van buitenlandse beleggers terug te winnen. Hij wil die ontslagen wettelijk mogelijk maken. Om de pijn eerlijk te verdelen heeft Kim vorige week een tripartite commissie (overheid, werkgevers en vakbonden) ingesteld. Volgens persbureau Reuters zou vandaag een principe-akkoord zijn bereikt.

Samsung maakte gisteren bekend nog deze maand zijn regionale hoofdkantoren in New York, Londen en Singapore te sluiten. De taken zouden door regionale vertegenwoordigingen van dochterbedrijven moeten worden overgenomen. Eerder werd bekend dat Samsung meer Europese activiteiten in Nederland wil concentreren.

    • Ben Greif