Rwanda: 80 doden bij Hutu-aanval op een personeelsbus

KIGALI, 20 JAN. Bij de overval die Hutu-rebellen gisteren uitvoerden op een personeelsbus van een Heinekenbrouwerij in het noordwesten van Rwanda zijn volgens de directie van het bedrijf tachtig van de honderd inzittenden omgebracht. De Rwandese autoriteiten houden het aantal doden op veertig. Een woordvoerder van de brouwerij in Gisenyi, vlakbij de grens met Congo (voorheen Zaïre), zei dat de bus rond zeven uur in de morgen werd aangevallen op vijf kilometer van het stadje.

De brouwerij Bralirwa is grotendeels in handen van het Nederlandse Heineken, dat al tientallen jaren actief is Rwanda en de lokale markt voor bier en frisdranken controleert. De onderneming heeft geen nadere bijzonderheden verstrekt over de toedracht van het drama, maar ooggetuigen hebben verklaard dat de 'belagers' - een term die doorgaans wordt gebruikt voor extremistische Hutu-milities en soldaten van het voormalige, door Hutu's gedomineerde leger van Rwanda - van de passagiers eisten dat zij zich bekendmaakten als Hutu's of Tutsi's. Toen zij dit weigerden, openden de aanvallers het vuur en schoten zij gericht op inzittenden die door de raampjes probeerden te vluchten.

Daarop werd de bus in brand gestoken. Enkele slachtoffers zijn met kapmessen onthoofd, anderen levend verbrand. Het merendeel van de lichamen was geheel verkoold. Enkele tientallen gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis van Gisenyi.

Een inwoner van Gisenyi vertelde dat de bus, die dagelijks personeelsleden naar de brouwerij brengt, al op 4 januari was aangevallen. Bij die gelegenheid zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De aanval is de jongste gewelddaad in het gebied dat het zwaarst is getroffen door de burgeroorlog die in mei 1997 weer is opgelaaid. Het door Tutsi's gedomineerde regeringsleger lijkt niet langer in staat om de veiligheid te garanderen in het heuvelachtige en bosrijke noordwesten van Rwanda, waar de rebellen een grote bewegingsvrijheid genieten. Het gaat om leden van de fanatieke Interahamwe- milities en voormalige regeringssoldaten die hun krachten hebben gebundeld met Hutu-rebellen in Burundi en oost-Congo. De wegen in het gebied zijn praktisch onbegaanbaar geworden door het grote aantal hinderlagen van Hutu-rebellen. Een buitenlandse waarnemer zei gisteren: “Geen van beide kampen is in staat de andere uit te schakelen en er is geen politieke oplossing in zicht, omdat de rebellen geen woordvoerder naar voren schuiven”. (AFP)