Rapport politie Groningen: Burgemeester kende details rel Oosterpark

GRONINGEN, 20 JAN. Burgemeester H. Ouwerkerk van Groningen is op de avond van 30 december vorig jaar gedetailleerd ingelicht over de ernst van de rellen in de Oosterparkwijk. Dat blijkt uit een interne rapportage van de Groningse politie aan de korpsleiding.

Ouwerkerk heeft zelf aldoor gezegd uit het korte telefoongesprek met de officier van dienst te hebben geconcludeerd dat de politie de situatie onder controle had.

Het falende politieoptreden tijdens de rellen in de Oosterparkwijk van 30 op 31 december leidde, samen met een kritisch rapport van bureau Bakkenist over het functioneren van politie en justitie in Groningen, tot het aftreden van korpschef J. Veenstra. Ook Ouwerkerk is onder zware druk gekomen. Het interne rapport van districtschef M. ter Harmsel (Groningen/Haren) vergroot de kans niet dat de gemeenteraad het vertrouwen in Ouwerkerk handhaaft.

De officier van dienst belde volgens de rapportage die avond met Ouwerkerk om toestemming te krijgen de mobiele eenheid in te zetten tegen de relschoppende jongeren. Ouwerkerk is toen “de informatie gegeven dat er op dat moment niet meer kon worden opgetreden op het stukje Goudenregenplein en nabije omgeving en de overwegingen daaromtrent.” Ouwerkerk is ook verteld dat er sprake was van vijftig tot zestig relschoppers, dat er barricades waren opgeworpen en dat de jongeren duidelijk uit waren op een confrontatie. Ook kreeg de burgemeester te horen dat in de avond van de 29ste ook een incident had plaatsgevonden.

Ouwerkerk schrijft in antwoord op vragen van raadsleden dat hij de situatie wezenlijk anders had beoordeeld als niet de officier van dienst had gebeld, maar korpschef J. Veenstra. Hij schrijft er vanuit te zijn gegaan dat het inzetten van de ME een operationele kwestie was en dat hij zich er bestuurlijk niet mee bezig hoefde te houden.

De burgemeester ging na het telefoongesprek met de officier van dienst naar bed en merkte pas 's ochtends dat het in de Oosterparkwijk volledig uit de hand was gelopen. De gemeenteraad rekent hem zwaar aan dat hij niet naar het politiebureau is gegaan of zich telefonisch beter heeft laten informeren. Alle partijen wachten met hun oordeel over zijn positie tot de raadscommissievergadering van woensdag. Uizondering vormt de SP, die vindt dat Ouwerkerk de eer aan zichzelf moet houden

Ter Harmsel vindt dat de politie tijdens de rellen juist heeft gehandeld. “In mijn optiek is op dat moment onder de gegeven feiten en omstandigheden de juiste beslissing genomen.”