PTT en Libertel bieden op licenties

ROTTERDAM, 20 JAN. PTT Telecom en Libertel bieden mee op de zogenoemde 'regionale' vergunningen voor mobiele telefonie die het ministerie van Verkeer en Waterstaat medio februari wil veilen. Dat hebben beide ondernemingen gisteren desgevraagd bevestigd.

Beide aanbieders van mobiele telefonie hebben de ruimte in de ether nodig voor de groei van hun huidige net dat is gebaseerd op GSM-technologie. Libertel en PTT gaven eerder aan dat de ruimte waarover zij nu beschikken onvoldoende is om te kunnen blijven groeien. Met name in gebieden in de Randstad (Schiphol, omgeving RAI) waar veel wordt gebeld is het nu al moeilijk de kwaliteit te waarborgen. Libertel nadert naar eigen zeggen de 550.000 abonnees. PTT Telecom heeft ongeveer 1,2 miljoen abonnees, van wie omstreeks 250.000 op het analoge net.

PTT en Libertel zijn uitgesloten van de bieding op twee grote pakketten van in totaal 20 Megahertz (MHz) waarmee nieuwe aanbieders een landelijk dekkend netwerk kunnen bouwen. De zestien zogenoemde regionale pakketten (van tussen 2,4 en 4,4 MHz) beslaan in totaal 42 MHz. Deze ruimte stelt zendermaatschappij Nozema per 1 april beschikbaar.

De term 'regionale' vergunningen is verwarrend. De houder van de frequenties is niet verplicht een landelijk dekkend netwerk op te zetten. “Maar door enkele pakketten samen te voegen kán dat wel”, zo bevestigt het ministerie. Als PTT of Libertel 'regionale' vergunningen verwerven mogen zij deze voorlopig niet gebruiken. Om nieuwe aanbieders een kans te geven een marktpositie op te bouwen mogen beide bestaande aanbieders de techniek waarvoor de frequenties geschikt zijn (DCS 1800) pas over twee jaar toepassen. DCS 1800 (ook wel GSM 1800) is de opvolger van GSM met een kleiner bereik (en dus meer zendmasten), maar een hogere capaciteit.

Voor de twee landelijke vergunningen hebben zich het consortium Federa (Deutsche Telekom, France Telecom, ABN Amro en Rabobank), Telfort (British Telecom en Nationale Spoorwegen), een combinatie van het Britse Orange en het Duitse Veba en het Amerikaanse Airtouch gemeld. Ook TeleDanmark, dat tot voor kort samenwerkte met Telfort heeft besloten een aanvraag in te dienen.

Dit is volgens marktpartijen gebeurd in samenwerking met Ameritech. Belgacom zegt met TeleDanmark te onderhandelen over samenwerking. Een aantal van deze vijf partijen zal ook bieden op de 'regionale' vergunningen.