Onrust in Harare, Zimbawe

Foto: HARARE - Een agent van Zimbabwe's oproerpolitie sloeg gisteren in de hoofdstad Harare een betoger met een traangasgeweer. Harare was vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag het toneel van ernstige rellen. De politie vuurde vanmorgen traangasgranaten af op een menigte van duizenden betogers die te hoop liepen tegen de jongste verhoging van de voedselprijzen. .T. De regering van president Robert Mugabe zag zich zich gisteren gedwongen om een voorgenomen stijging van de maïsprijs met 21 procent te schrappen. De regering heeft tevens aangekondigd dat alle recente prijsverhogingen voor basisvoedsel zullen worden herzien.

Duizenden inwoners van de hoofdstad uitten gisteren en vandaag hun woede over de prijsstijgingen. Sommigen plunderden en vernielden winkels. De politie vuurde traangasgranaten af en verjoeg de betogers met de wapenstok uit het centrum van Harare. Delen van de stad vertoonden de kenmerken van een oorlogsgebied: explosies van traangasgranaten, rookwolken, gebarricadeerde straten, ingeslagen winkelruiten en straten vol afval. Veel eigenaars van winkels en bedrijfspanden sloten hun deuren.

Toen de politie gisteren werd belaagd door demonstranten met stokken en lege flessen, voerde ze charges uit met de wapenstok, waarbij harde klappen vielen. Het centrum werd afgegrendeld voor inkomend verkeer. Volgens de staatsradio zijn er “enkele gewonden” gevallen. De regering besloot tot intrekking van het besluit tot verhoging van de maïsprijs uit angst dat de rellen - de tweede golf van ongeregeldheden in twee maanden - uit de hand zouden lopen, zei een ambtenaar. (AFP, Reuters)