Nieuwe oliegigant in Rusland door fusie

MOSKOU, 20 JAN. Twee van Ruslands grootste olieondernemingen, Yukos en Sibneft, hebben hun krachten gebundeld. Door samen te gaan in het nieuwe bedrijf Yuksi hopen zij hun invloed binnen het Kremlin te vergroten, en een gunstige uitgangspositie in te nemen bij de aangekondigde veiling van Rosneft, Ruslands laatste grote olieconcern in staatshanden.

Met een geschatte reserve van 16,5 miljard vaten olie plaatst Yuksi zich op de derde plaats van de wereldranglijst van private olieconcerns, na Shell en Exxon. Omdat Yuksi zich opmaakt Rosneft binnen te slepen, is dit nieuwe bedrijf een directe bedreiging voor Shell, dat eind vorig jaar aankondigde samen met de Russische giganten Gazprom (gas) en Lukoil (olie) een bod op Rosneft te willen uitbrengen. Als derde bieder heeft zich de invloedrijke bankier Vladimir Potanin opgeworpen, die via zijn bedrijf Sidanko Oil in zee is gegaan met British Petroleum.

Yuksi is ook op zoek naar een buitenlandse partner, zo bevestigde Michail Chodorkovsky maandag bij de presentatie van de fusie. Niet de machtige maar omstreden eigenaar van Sibneft, Boris Berezovski, maar Yukos-directeur Chodorkovsky wordt de hoogste baas van Yuksi. Mediatycoon Berezovski, die in ruil voor onvoorwaardelijke steun aan Jeltsins herverkiezingscampgane in 1996 ongekende politieke macht verwierf, nam aan de presentatie slechts deel als toeschouwer.

Wel prominent aanwezig was premier Viktor Tsjernomyrdin, net als eind vorig jaar toen Shell een “strategische alliantie” met Gazprom aanging. Als grootste bedrijf ter wereld beschikt dit monopoliebedrijf over nauwe banden met de Russische regering, met name in de persoon van Tsjernomyrdin: hij is afkomstig van Gazprom. “Yuksi is een sterk conglomeraat, maar ik ben niet bang dat het zich zal verstrengelen met de politiek”, zei Tsjernomyrdin. De praktijk leert echter dat het onder de hamer gebrachte staatsbezit in Rusland niet per se naar de hoogste bieder gaat.

Analisten zeggen dat Yuksi beduidend transparanter zal moeten worden dan Yukos en Sibneft, wil het concern een buitenlandse partner vinden. Chodorovski kondigde aan dat Yuksi zijn vleugels zal uitslaan van de Poolcirkel en de Kaspische Zee tot de Stille Oceaan. Hij is van plan de komende vijf jaar negen miljard dollar te investeren. Twee miljard daarvan wil hij op de kapitaalmarkt lenen; de rest moet Yuksi zelf opbrengen.