Literatuur (1)

Frank van Dixhoorn is publicist én leraar Nederlands - althans dat staat onder zijn stukje van 14 januari. Van Dixhoorn is een heel bijzondere leraar Nederlands: hij staat te trappelen om aan het Tweede-Fasewerk te gaan en wil van zeurende collega's niets weten. En dat kunnen we ons allemaal héél goed voorstellen: meester Van Dixhoorn heeft leerlingen die niet alleen Bordewijk lezen, maar ook Couperus, Tolstoj, Homerus, Ovidius.

Hij ramt niet alleen Nederlandse maar ook échte klassieken bij zijn leerlingen naar binnen, tot ze vierkant de Olympus afrollen. Je ziet ze stuiteren, de sukkels. Mijn leerlingen kunnen alleen maar bankbiljetten lezen én uitgeven.

De leerlingen van de Grote Van Dixhoorn lezen “alles waar ze iets aan hebben”. Ik zou graag eens zo'n leerling ontmoeten, één exemplaar is genoeg.

Mijnheer Van Dixhoorn, u is óók leraar Nederlands. Van hoeveel klassen? En kunnen ál uw leerlingen die 'Comperus', 'Tostooi', 'Homarus' en Quo Vadis uit elkaar houden? Wat een weelde...

Maakt u zich geen zorgen: ik heb niet “[...] nog een beetje plezier [...]” in mijn vak, maar heel veel. En het is werkelijk verschrikkelijk, want nét als die fantastische Tweede Phase echt begint, ben ik vijfenzestig. Gelukkig bent u er dan nog. Stop met dat publiceren en solliciteer naar een volledige baan. Aan de slag!