Koers Polygram schiet omhoog op rustige beurs

AMSTERDAM, 20 JAN. De koers van een aandeel in de muziek- en amusementsproducent Polygram is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met met 5,73 procent gestegen. De koersexplosie bleek het gevolg van een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

AMSTERDAM De koers van Polygram steeg op het Damrak met 5,50 gulden naar 101,50. Analisten van Merrill Lynch gaan ervan uit dat de Philips-dochter binnenkort de filmcatalogus van Epic overneemt. Dat zou een koers van 120 gulden rechtvaardigen.

Polygram was een uitzondering op de beurs. De koersen van de andere hoofdfondsen kwamen nauwelijks in beweging. De graadmeter AEX-index steeg met 4,27 punten naar 954,13 punten.

Commissionairs klaagden vanochtend over een chronisch gebrek aan impulsen. Wall Street was gisteren gesloten en de dollarkoers was vanochtend met 2,0715 gulden nagenoeg onveranderd. Bovendien was er nauwelijks bedrijfsnieuws.

Andere hoofdfondsen die zich nog enigszins aan de malaise wisten te onttrekken waren Vendex International en Hoogovens. Vendex steeg 2,20 gulden mee op 109,90 gulden. Hoogovens ging 1 gulden omhoog naar 81,50 gulden.

De koers van uitgever VNU steeg vanochtend met bijna 2 procent naar 57,20 gulden.

In de financiële sector was Aegon uit de gratie. Het verzekeringsaandeel daalde met twee gulden naar 193,50 gulden. Volgens een handelaar ruilden veel beleggers Aegon voor ING, dat twee kwartjes steeg naar 92,60 gulden. ABN Amro klom twee dubbeltjes naar 41,30 gulden.

Op de lokale markt profiteerde Begemann van de verkoop van dochter VCT.

De koers van de industriële participatiemaatschappij ging 1,40 omhoog naar 20,40 gulden.

Ook Sphinx was in trek. De koers van het sanitair- en keramiekfonds klom 70 cent naar 22,60 gulden in reactie op de benoeming van een nieuwe directie.

De koers van het vastgoedfonds Wereldhave daalde met 70 cent. Beleggers trokken zich weinig aan van de met 12 procent gestegen winst van Wereldhave.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street was gisteren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

AZIË De beurs van Tokio is vandaag voor de vijfde dag achtereen hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 104,49 punten naar 16.366,53 punten. De Japanse centrale bank liet weten dat de stagnatie van de economie nog wel enige tijd zal aanhouden.

De beurs van Hongkong steeg eveneens. De Hang Seng-index kwam uit op 9433,70, wat 33,28 punten hoger was dan gisteren.

In Indonesië daalde de koers van de roepia. In een dollar gaan nu meer dan 10.000 roepia.

De beursindex van Jakarta steeg met 2,05 procent. Ook de Koreaaanse munt daalde ten opzuchte van de dollar. De dollar sloot op 1,642 won, tegen 1,584 won op maandag. De Korea Composite Stock Price Index sloot 0,9 percent hoger. Singapore sloot vandaag lager. De toonaangevende Straits Times Industrials Index daalde 2,2 procent. Ook in Thailand verloren de aandelen een deel van hun waarden. De Thaise SET-index daalde 1,6 percent.