Klanten bedrogen door tankstations in Spanje

MADRID, 20 JAN. Wie in Spanje benzine tankt doet er goed aan een maatkan mee te nemen. Vandaag is een legertje van veertig inspecteurs begonnen om de ruim vierhonderd tankstations van de regio Madrid aan een nauwgezette inspectie te onderwerpen. Aanleiding is het vermoeden dat er op ruime schaal gerommeld is met het elektronische meetsysteem van de pompen waardoor de automobilist aanzienlijk minder brandstof in zijn tank krijgt dan het pompscherm aangeeft.

De fraude met de benzinepompen kwam vorige week aan het licht na een steekproef die Spanjes consumentenbond OCU verrichtte bleken zes van 21 onderzochte benzinestations in Madrid 4,3 tot 7 procent minder benzine te geven dan volgens het scherm getankt was. Bij een tank van veertig liter betekent dit dat de automobilist tussen de 2,70 en de 4,50 gulden te veel betaalt.

De steekproef heeft inmiddels tot grote opschudding geleid. Op last van Justitie zijn inmiddels drie pompstations gesloten wegens frauduleus geknoei. De semi-geprivatiseerde staatsoliemaatschappij Repsol, het merk dat de grote meerderheid van de gevallen treft, heeft reeds aangekondigd actie te ondernemen tegen de betreffende pomphouders die allen behoren tot het familiebedrijf Villanueva. De verantwoordelijke regiominister van Madrid heeft reeds aangedrongen dat in heel het land de pompen aan een nadere inspectie onderworpen moeten worden. “We staan voor een nationaal probleem”, aldus de regio-minister. Consumentenbond OCU sluit niet uit dat de fraude al meer dan tien jaar aan de gang is en derhalve een astronomisch geldbedrag uit de portemonnee van de Spaanse automobilisten heeft doen verdwijnen. De bond baseert zijn vermoeden op het vervangen van de oorspronkelijke mechanische tellers op de pomp door elektronische systemen. Daarbij zou ook een ondergrondse bedrading aangelegd zijn om met het systeem te kunnen knoeien.