Henkie van der H. valt nog onder oude jeugdstrafrecht

Henkie van de H., toen zeventien jaar, werd in 1994 door de rechter volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld tot jeugd-tbs. Volgens het toenmalige jeugdstrafrecht kon jeugd-tbs hooguit twee keer twee jaar worden verlengd, tot de maximale leeftijd van 21 jaar. Omdat Van de H. op 11 februari 21 jaar wordt moet hij worden vrijgelaten. Ongeacht de vraag of de behandeling is afgerond.

In 1995 is het jeugdstrafrecht veranderd en kan tbs drie keer met twee jaar worden verlengd (tot een maximale leeftijd van 23 jaar). In een overgangsregeling is geprobeerd mensen die in de oude regeling vielen door middel van een extra verlenging onder het nieuwe recht te laten vallen. Maar daartegen is twee keer geprocedeerd. Het gerechtshof in Arnhem heeft die constructie afgewezen. Naar aanleiding van die uitspraken valt Henkie van de H. dus nog onder het oude jeugdrecht.

Van de H. wordt weliswaar op 11 februari 21 jaar, maar omdat de rechter bij zijn veroordeling het jeugdstrafrecht heeft toegepast, kan dat niet meer worden omgezet in volwassenrecht. De rechter had Van de H. destijds wel kunnen straffen volgens het volwassenrecht, dat kan als iemand de leeftijd van zestien heeft bereikt. Hij heeft er in 1994 echter voor gekozen dat niet te doen. In Nederland zijn zitten op dit moment nog vier personen die onder de oude regelgeving vallen met jeugd-tbs in een inrichting.