Experts bijeen over ontwapening Irak

BAGDAD/ WASHINGTON, 20 JAN. Irak is met de Verenigde Naties overeengekomen begin volgende maand een bijeenkomst van deskundigen van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland te houden over het ontwapeningsproces in Irak. Dat heeft het officiële Iraakse persbureau INA vandaag gemeld na een tweede onderhoud tussen vice-premier Tareq Aziz en de chef van de speciale wapencommissie van de VN voor Irak (UNSCOM), Richard Butler.

De mededeling volgt op het jongste dreigement van de Iraakse leider Saddam Hussein aan de VN alle samenwerking met de UNSCOM-inspecteurs op te zeggen als de economische sancties tegen Irak niet binnen vier maanden worden opgeheven. Bagdad houdt vol dat het allang heeft voldaan aan de voorwaarden van de VN inzake zijn ontwapening. Het nieuwe dreigement werd gisteren door zowel Butler als de Verenigde Staten van de hand gewezen. Eerder had Irak al opnieuw problemen gemaakt over de samenstelling van de inspectieteams van UNSCOM, die door Britten en Amerikanen zouden worden gedomineerd.

Butler arriveerde gisteren in Bagdad waar hij probeert de verschillende hindernissen die Irak heeft opgeworpen voor de inspecteurs, weg te nemen. Daartoe sprak hij gisteren en vandaag met Tareq Aziz. Butler zei vantevoren de gesprekken in te gaan “zonder illusies over de ernst van dit moment”.

Iraakse kranten namen vandaag Butler en de Verenigde Staten onder vuur. Zij beschuldigden hen ervan een crisis te verzinnen om een militaire actie tegen Irak te kunnen ondernemen. Volgens de officiële krant Al-Jumhuriya negeren zij de eisen van Irak inzake een 'evenwichtiger' samenstelling van UNSCOM, hoewel die werden gesteund door Frankrijk, Rusland en China.

In Washington wees de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren oproepen tot onmiddellijk gebruik van geweld tegen Irak van de hand. “Wij geloven dat dit een tijd is om de diplomatieke route te volgen, gesteund door het dreigement van het gebruik van geweld”, zei ze. Albright zei dat Washington wil afwachten waarmee Butler terugkomt. (Reuters, AFP, AP)