Duitse varkenspest bedreigt Nederland

ROTTERDAM, 20 JAN. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft 24 Nederlandse varkensbedrijven verdacht verklaard in verband met de aanwezigheid van klassieke varkenspest. Het zijn bedrijven die zeer onlangs met 31 transporten biggen aangevoerd hebben gekregen uit Duitsland. Nederlandse bedrijven die de afgelopen veertig dagen varkens uit Duitsland hebben gekregen zijn geblokkeerd.

Zowel Nederland als België hebben gisteren scherp gereageerd op de uitbraak van klassieke varkenspest in Duitsland. De federatie van land- en tuinbouworganisaties LTO-Nederland heeft haar leden gisteren opgeroepen niet langer varkens uit Duitsland te importeren. De Belgische minister van Landbouw Pinxten heeft de import van varkens uit Duitsland verboden. Daarvoor vond de Nederlandse minister Van Aartsen het gisteren nog te vroeg. In België zijn 90 bedrijven geblokkeerd.

De 24 verdachte Nederlandse bedrijven worden nu gecontroleerd op de aanwezigheid van het pestvirus. Het zou vooral om bedrijven boven de grote rivieren gaan, in gebieden die het afgelopen jaar niet of nauwelijks zijn getroffen. In totaal zijn nu ruim 140 bedrijven in Duitsland, Nederland en België verdacht van aanwezigheid van varkenspest door hun contacten met een besmet bedrijf in het Duitse Losten, dat 62.000 varkens telt. Op één locatie van dat bedrijf in Lüsche (Nedersaksen) werd de ziekte het eerst vastgesteld. De 312 dieren op dat bedrijf zijn inmiddels afgemaakt. Nog eens 1.012 varkens op fokkerijen die met het bedrijf in contact stonden worden zo spoedig mogelijk geruimd.

Vorige week brak de uiterst besmettelijke ziekte al uit in de noord-oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. In de deelstaten Nedersaksen en Noordrijnland-Westfalen is een begin gemaakt met het doden van ongeveer 20.000 dieren. Ook een varkenshouderij met 4.600 mestvarkens van twee Twentenaren in het Duitse Ahaus, net over de grens bij Haaksbergen, wordt preventief geruimd.

Voorzitter Van Gisbergen van de afdeling varkenshouderij van LTO Nederland hoopt dat het Permanent Veterinair Comité in Brussel snel een exportverbod voor Duitse varkens afkondigt. Voor Nederland geldt een dergelijk verbod al sinds het begin van de pestepidemie vorig jaar februari.

Diplomatieke bronnen in Brussel zeggen dat de Europese Commissie Nederland een forse strafkorting wil opleggen voor de fouten die zouden zijn gemaakt tijdens de bestrijding van de varkenspest, die begin februari vorig jaar uitbrak. Het zou in eerste instantie om een korting van 25 procent op de veterinaire kosten gaan.

Een woordvoerder van Van Aartsen bevestigde vanochtend dat er een brief van de Commissie is binnengekomen, maar hij wilde niet ingaan op het percentage daar daarin wordt genoemd. Het ministerie gaat nu eerst reageren op de brief, die is geformuleerd op grond van een vernietigende rapportage deze zomer.

Dat rapport van de Italiaanse inspecteur Belloli werd in oktober door de Nederlandse chief veterinary officer, die de leiding heeft bij de bestrijding van de varkenspest, vrijwel geheel weerlegd. De Commissie zou niettemin toch een strafkorting willen opleggen, maar het is aan het Permanent Veterinair Comité om daar uiteindelijk over te beslissen.

Als binnen dat comité geen overeenstemming wordt bereikt, moet de raad van ministers van Landbouw beslissen. Tot dusver heeft de Commissie Nederland rond 900 miljoen gulden betaald aan voorschotten. De totale kosten van de bestrijding belopen rond drie miljard gulden.