Dijkstal hekelt koers van PvdA-congres

PURMEREND, 20 JAN. Vice-premier Dijkstal (VVD) maakt zich “grote zorgen” over de extra wensen die het PvdA-congres het afgelopen weekeinde heeft toegevoegd aan het verkiezingsprogram van deze partij.

De PvdA wil meer geld voor zaken als ontwikkelingssamenwerking en de sociale minima. Volgens Dijkstal zijn die nieuwe wensen niet te combineren met de 500.000 banen die PvdA-lijsttrekker Kok in de volgende regeerperiode wil scheppen.

Dijkstal zei dat maandagavond tijdens een bijeenkomst van zijn partij in Purmerend. De liberale vice-premier noemde de nieuwe doelstellingen die onder druk van het congres in het PvdA-program terecht zijn gekomen “op zichzelf nobel”, maar hij vraagt zich af hoe ze betaald moeten worden. Het PvdA- congres heeft in totaal voor zo'n 4,5 miljard aan nieuwe punten aan het verkiezingsprogram toegevoegd zonder een financiering aan te geven.

Die financiering is volgens Dijkstal alleen mogelijk als de PvdA de behoedzame financiële ramingen loslaat, waaraan het huidige kabinet een groot deel van zijn succes dankt. Daar valt met de VVD echter niet over te praten. “Ook het volgende kabinet moet behoedzaam blijven ramen.”

De VVD'er waarschuwde dat de extra maatregelen op sociaal gebied van dit kabinet, zoals het volledig koppelen van de uitkeringen aan de gemiddelde loonstijging, alleen mogelijk zijn “door streng en zuinig te zijn en op economisch vlak ruimte te geven”.

“Het volgende kabinet moet doorgaan met lastenverlichting, sanering van de overheidsuitgaven en investeren in infrastructuur. Mocht de PvdA daar anders over denken dan kunnen de formatiebesprekingen over een nieuw kabinet wel eens heel lastig worden”, zei de vice-premier. Over de wens van het PvdA-congres de aftrek van hypotheekrente in de toekomst te bepreken, zei Dijkstal: “Kok heeft gelijk dat hij dat heeft afgeschoten”. (ANP)