COC wil vrije dagen voor homohuwelijk

AMSTERDAM, 20 JAN. De registratie van een partnerschap stuit op een onverwacht obstakel. Werkgevers zijn wettelijk niet verplicht hiervoor vrije dagen te geven, waar werknemers wel recht op hebben als zij een burgerlijk huwelijk sluiten. De homo-belangenorganisatie COC gaat over deze ongelijkheid aan de bel trekken bij vakbonden en werkgevers.

Bij het COC is een klacht binnengekomen van een lesbische vrouw die zich maandag met haar vriendin als partners heeft laten registreren, maar daarvoor geen vrije dagen kreeg van het bedrijf waar zij werkt. Het bedrijf beroept zich op de CAO Kleinmetaal, dat alleen twee vrije dagen gunt aan mensen die in het huwelijk treden. De COC stuurt binnenkort een brief naar de vakbonden en werkgeversorganisaties met het verzoek de CAO's zo snel mogelijk aan te passen.(ANP)