Begemann verkoopt Belgische dochter

ROTTERDAM, 20 JAN. Begemann verkoopt zijn Belgische dochter CVT (automatische versnellingsbakken) aan het Duitse ZF Friedrichshafen, producent van versnellingsbakken voor onder meer BMW en Mercedes. ZF koopt 80 procent van de aandelen CVT en heeft een optie op de rest.

CVT is onderdeel van VCST, dat onder meer tandwielen en transmissiesystemen levert aan de auto-industrie. ZF had geen belangstelling voor VCST als geheel, maar alleen in het bedrijfsonderdeel dat de ontwikkeling, productie en verkoop van automaten, oftewel Continu Variabele Transmissies (CVT), behelst. Daarop heeft Begemann het bedrijfsonderdeel per 31 december 1997 verzelfstandigd. Eind februari neemt ZF het over. CVT heeft een omzet van 35 miljoen gulden, 5 procent van de omzet van VCST.

Begemann stoot CVT af omdat het onderdeel “op het punt staat van een grote doorbraak”, volgens Begemann-bestuurder Jeroen van den Nieuwenhuyzen. “Om die groei in goede banen te kunnen leiden, zijn grote investeringen nodig.” Begemann verwacht die groei zelf niet, of met grote moeite, te kunnen financieren. “Daarvoor hebben beleggers gewoonweg nog te weinig vertrouwen in ons.” Van den Nieuwenhuyzen denkt voorts dat de “conservatieve auto-industrie” een belangrijk onderdeel van de productie als de versnellingsbak niet aan VCST zou uitbesteden. ZF geniet wel het vertrouwen van grote autoproducenten. VCT had zelf alleen Rover nog als klant.

Niet bekend

ZF maakt met de aankoop van CVT haar productielijn van automatische versnellingsbakken compleet. Zelf ontwikkelde het Duitse concern de 'Ecotronic', een automatische transmissie voor motoren met een cilinderinhoud van meer dan twee liter. CVT maakt automaten voor kleinere auto's en middenklassers.