Bankfusie in Indonesië

JAKARTA, 20 JAN. Bank International Indonesia (BII) wordt via een fusie met vier andere private banken de grootste bank van Indonesië. Tot nu toe was Bank of Central Asia (BCA) de grootste.

De directies van de betrokken banken maakten gisteren bekend dat door deze grootste bankfusie ooit in Indonesië een bank ontstaat met een totaal vermogen van bijna 6 miljard dollar. Het samengaan van de BII, met Bank Dagang Nasional, Bank Tiara Asia en twee niet geregistreerde banken vloeit voort uit het vorige week gesloten akkoord tussen de Indonesische president Soeharto en het Internationaal Monetair Fonds. Een van de voorwaarden voor een hulppakket van 43 miljoen dollar is dat de banksector van Indonesië grondig wordt gesaneerd. In het verleden is er een wildgroei aan privé-banken geweest. De naar schatting 225 banken opereerden meestal zonder veel eigen kapitaal en financierden transacties binnen het zakenconglomeraat waartoe zij behoorden vaak zonder dekking.

De voorzitter van Indonesias Vereniging van Particuliere Banken, Thomas Suyatno, kondigde verder aan dat voor juni minstens vijftig andere banken samengaan tot ongeveer twaalf nieuwe. Het nieuws over de fusie van BII kon gisteren niet verhinderen dat de roepia opnieuw wegzakte naar rond de 10.000 voor een dollar. Toen dat twee weken geleden voor het eerst gebeurde reageerde het publiek door in paniek te aan het hamsteren te slaan. Vandaag bleef het rustig. Het nieuws van de bankfusie en het aantrekken van de markten elders in Azië zorgde er wel voor dat de beurs van Jakarta zowel gisteren (ruim 6 procent) als vandaag (ruim 2 procent) hoger sloot.