Banja Luka nu hoofdstad; Gelukwens uit Belgrado voor premier Dodik

BANJA LUKA, 20 JAN. Milorad Dodik, de gematigde zakenman die zaterdagnacht tot premier van de Servische Republiek in Bosnië werd benoemd, heeft de steun van Belgrado. De Joegoslavische premier Radoje KontiEÉc stuurde Dodik gisteren een felicitatie-telegram.

KontiEÉc wenste Dodik “veel succes” in het nastreven van “het welzijn van de Servische Republiek en zijn burgers”.

Dodik heeft gisteren bepaald dat de noordelijke stad Banja Luka voortaan de hoofdstad van de Servische Republiek in Bosnië is. Ook heeft hij gelast dat alle bankrekeningen van voormalige leiders moeten worden geblokkeerd. Dodik werd zaterdagnacht in de stad Bijeljina met steun van de moslim-afgevaardigden door het Servische parlement tot premier gekozen, toen de ultranationalisten het gebouw al hadden verlaten.

Banja Luka geldt sinds het begin van de Bosnische oorlog als een tegenwicht voor het skidorp Pale, waar de hardliners hun hoofdkwartier hebben. President Biljana PlavsiEÉc, die sinds vorige lente in een machtsstrijd met de hardliners is verwikkeld, zetelt ook in Banja Luka. De staatsfinanciën en de politie in het oosten van de Servische Republiek zijn echter in handen van de hardliners. Dodik heeft zich voorgenomen binnen dertig dagen de politie van de gehele Servische Republiek onder controle te krijgen. Troepen van de NAVO-vredesmacht SFOR lijken hem daarbij te assisteren. Sinds zondagnacht houden ze de hoofdkwartieren van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de steden Pale en Bijeljina omsingeld.

President PlavsiEÉc zei gisteren te verwachten dat de hardliners proberen een eigen regering en “para-instituties” op te richten. Leiders van de ultranationalistische partijen SDS en de SRS bevestigen dat. Aleksa Buha, partijleider van de SDS, noemde de verkiezing van Dodik een “soort staatsgreep”. Nikola Poplasen, leider van de SRS in Bosnië, noemde Dodik een “Quisling” en omschreef zijn verkiezing als “onwettig”.(AFP, Reuters)