Auto rijdt op frituurolie

BRUSSEL/MOL, 20 JAN. Auto's en vrachtwagens rijden prima op afgewerkte frituurolie. Een beperkte toevoeging van dit milieuvriendelijke product aan gewone diesel is ideaal. Dat blijkt uit een tweejarig experiment van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol.

Na slechts kleine aanpassingen en een zekere bewerking kan de plantaardige olie, maar zelfs ook frituurvetten in de tank. Zo zou 5 procent van het dieselverbruik in België kunnen worden vervangen door deze milieuvriendelijke producten, zegt woordvoerster Rose-Marie Pype.

Nu is er nauwelijks hergebruik van de afgewerkte frituurolie en vetten. Slechts een klein deel komt terecht in veevoeder en smeermiddelen. Bij een goed ophaalsysteem, vooral bij de horeca, frietkramen en bedrijven zou jaarlijks zo'n 200.000 ton kunnen worden gerecycled, schatten de onderzoekers.

In opdracht van het Vlaamse ministerie van Economische Zaken beproefden ze de nieuwe brandstof met vijf voertuigen.

Bij de proef, waaraan het Nederlandse afvalbedrijf Van Gansewinkel en de Oostenrijkse universiteit van Graz meewerkten, bleken er nauwelijks technische problemen. Bij een mengsel van gewone diesel met frituurolie hoefden onderdelen in wagens zelfs niet te worden vervangen. (ANP)