Assistent-trainer Rijkaard: Oranje kent geen wrijvingen

ZEIST, 20 JAN. Gehuld in geheel zwarte kleding werd Frank Rijkaard gistermiddag in Zeist voorgesteld als nieuwe assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. De oud-speler van Ajax en AC Milan was na zijn sportieve loopbaan actief in de modebranche. Komend half jaar gaat hij zich weer richten op de voetballerij. “Ik heb een tijdje afstand willen nemen, maar ik ben altijd betrokken gebleven. Deze weg kan voor mij een mooi begin zijn.”

Rijkaard (35) werd een paar maanden geleden door bondscoach Guus Hiddink benaderd voor een functie bij Oranje. Naast Johan Neeskens en Ronald Koeman is hij de derde oud-international die zitting neemt in de technische staf. Net als zijn collega's heeft hij een contract dat na het WK afloopt. Hij begint volgende maand met het veldwerk tijdens een oefenstage van het Nederlands elftal in Florida.

De totale begeleidingsgroep van Hiddink telt twintig personen. Volgens Rijkaard is er geen sprake van een overdreven groot aantal. “Alleen valt het meer op, omdat de assistenten toevallig bekende ex-voetballers zijn. In het verleden waren mannen als Jan Rab en Ron Groenewoud minder bekend bij het grote publiek.”

De 73-voudige oud-international Rijkaard vindt het een goede zaak dat Hiddink gebruik maakt van voormalige topspelers. “Wij weten toch wat er allemaal bij komt kijken. Wij kunnen ons goed verdiepen in de denkwijze van een speler. We kunnen op intuïtie de goede beslissingen nemen. Ik heb bijvoorbeeld goede herinneringen aan Rinus Israël.”

Rijkaard gaat zich onder andere bezighouden met het maken van analyses van de WK-tegenstanders en individuele trainingen voor de reserves. Hij volgt momenteel op het bondsbureau een versnelde cursus Coach Betaald Voetbal. Hij zegt veel te leren van de trainingsstof. “Vroeger begon elke training met een bosloop en daarna een oefening met de bal. Tegenwoordig is er voor elke speler een apart programma, afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de individuele speler. Er zijn een hoop wetenswaardigheden.”

Na de aanstelling van Rijkaard werd de suggestie gewekt dat hij vooral vanwege zijn huidskleur was toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. Als zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader zou hij goed kunnen bemiddelen tussen blanke en donkere spelers. Bij het Europees kampioenschap in Engeland ontstonden anderhalf jaar geleden problemen tussen deze twee groeperingen. Volgens Hiddink klopt de suggestie niet. “Als ik Frank zomaar uit Moncao had weggeplukt, zou die gedachte juist zijn geweest. Maar ik ben al een paar jaar bezig met het aanpassen van de begeleidingsstaf. Het is niet plotseling gegaan.”

Volgens Rijkaard is er momenteel geen sprake van wrijvingen bij Oranje. Hij heeft de laatste maanden contact gehad met verschillende spelers en niets gemerkt van problemen. “We moeten wel leren uit het verleden, maar niet met het verleden beginnen. Ik ga er vanuit dat iedereen lering heeft getrokken uit de ervaringen in Engeland. Ik ga er ook van uit dat iedereen hetzelfde doel nastreeft op het WK.”