ABN Amro presenteert Circus Inkoop

ABN Amro lanceert zelf een nieuw thema en creëert een eigen financiële deelmarkt. Verkopen is inkopen.

ROTTERDAM, 20 JAN. Jarenlang was het slechts voer voor fiscalisten, maar sinds vrijdag is de financiële wereld in de ban van de inkoop van eigen aandelen door bedrijven. Opeens is inkoop een hot issue, dat de beurskoersen van sommige bedrijven met guldens tegelijk omhoog jaagt.

De aanjager heet ABN Amro, de grootste zakenbank en de grootste beleggersbank van Nederland, die vrijdag een 143 pagina's tellend rapport over het onderwerp publiceerde, plus een bijeenkomst met beleggers, interviews met kranten en tv. Door de inkoop van eigen aandelen daalt het aantal effecten waarover de nettowinst van een bedrijf verdeeld moet worden. Inkoop kan daardoor de winst per aandeel stimuleren, en daarmee de beurskoers.

Gisteren werd het 'Circus Inkoop' afgesloten met eigen vuurwerk: een nieuw financieel product waarmee beleggers kunnen gespeculeren op koersstijgingen op de beurs doordat bedrijven overgaan tot de inkoop van eigen aandelen. Er is nog een onzekerheid: fiscaal is inkoop zeer onvoordelig.

ABN Amro toont zich nu meer dan een financiële instelling. De bank ontpopt zich als een ware marketingmachine. Een goed idee kan je via meer loketten verkopen. Dat weten niet alleen de manager van de Spice Girls, de verkopers van consumentenproducten als waspoeder en zeep, of de commercieel manager. “ABN Amro had het goed georkestreerd”, zegt een grote belegger op de Amsterdamse effectenbeurs.

De bank publiceerde afgelopen vrijdag een studie over de inkoop van eigen aandelen door bedrijven, waardoor de beurskoersen in de komende jaren met 15 procent zouden kunnen stijgen. Na het verschijnen van het rapport maakten beleggers en speculanten op de effectenbeurs al direct een begin met de voorspelde stijging van de graadmeter. Het gonsde in de markt. “Vanmiddag een presentatie voor beleggers bij ABN Amro over inkoop eigen aandelen”, meldde een beurshandelaar vrijdagochtend al. “Ik hoorde het net van een klant.” Een trotse professionele belegger: “Ik wist vrijdag al welke bedrijven in de ABN Amro top-vijf van de inkopers stonden.”

De aandacht van de media in de vrijdag- en zaterdagkranten en een presentatie voor beleggers vrijdagmiddag misten hun uitwerking gisteren niet. De koersen stegen verder. En ABN Amro zette zelf een volgende stap met de introductie van een aparte warrant op aandelen van bedrijven die mogelijkerwijs eigen effecten inkopen.

De suggestie dat op die manier na het eigen thema ook een eigen deelmarkt wordt gecreëerd ligt voor de hand. “Ik zou het eerder een primeur noemen, aangezien we de eerste zijn met een dergelijk mandje”, werpt een woordvoerder van ABN Amro tegen. “ We zouden gek zijn om geen vervolg te geven aan een onderzoek dat in de publiciteit is geweest. Op de een of andere manier zat iedereen op dit thema te wachten.”

Precies een week eerder meldde handelshuis Hagemeyer dat het tien procent van haar eigen aandelen gaat inkopen in het kader van een grote transactie met grootaandeelhouder First Pacific. En juist afgelopen vrijdag leek ook KLM in te haken in de campagne van ABN Amro. Tot verrassing van de beurs kondigde de luchtvaartmaatschappij de vervroegde verkoop van het resterende belang in Northwest Airlines aan. Dat levert KLM 1,6 miljard gulden in kas op. Reflex onder analisten en beleggers? KLM staat op het punt aandelen van de overheid in te kopen.

Hoewel al langer bekend was dat ABN Amro een onderzoek deed naar de inkoop van eigen aandelen, gaf de publicatie van het rapport vrijdagochtend enkele fondsen een impuls. Vooral bedrijven als KNP BT en BolsWessanen, die veel rendement zouden halen uit de inkoop van eigen aandelen, kregen een flinke stimulans. Eerder was de beurseuforie aan deze twee bedrijven grotendeels voorbijgegaan.

Komende donderdag introduceert ABN Amro de 4 miljoen 'share buyback call warrants'. Met deze optie wordt het recht verkregen om tot 2002 een mandje aandelen van tien beursfondsen te kopen voor de huidige waarde en uitoefenprijs (8.240 gulden). De geselecteerde aandelen, van Shell tot BolsWessanen, komen volgens ABN Amro alle in aanmerking voor de terugkoop van eigen aandelen. De betrokken bedrijven hebben volgens de bank meer dan 100 miljard gulden beschikbaar om eigen aandelen te kopen en op die manier uit de markt te halen.

Wordt de inkoop van eigen aandelen daadwerkelijk een trend? Eerst zal het ministerie van Financiën de inkoop van eigen aandelen vriendelijker moeten behandelen. Voordeel voor ABN Amro is dat het succes van de nu geïntroduceerde warrant nauwelijks afhankelijk van de eigen inkoop van aandelen. Het koersverloop van concerns als Shell, Unilever en Philips, die bijna de helft van de waarde van het mandje vormen, laat zich gelukkig niet alleen door het thema van de ABN Amro leiden.