A Bridge Too Far

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, GB), SBS6, 20.30-22.30u. en 23.05-0.10u.

Het procédé voor A Bridge Too Far konden producent Joe Levine en regisseur Richard Attenborough zó afkijken van The longest day, want een verhaal met veel hoofdpersonen en veel ingewikkelde militaire bewegingen laat zich het makkelijkst vertellen door in elke rol een ster neer te zetten. Luitenant X of sergeant Y is de kijker gauw vergeten, maar zodra zo'n figuur door een ster wordt gespeeld, hindert het niet dat die telkens maar kort in beeld is - o, ja, daar is die weer, hoe zou het verder met hem gaan?

Hoewel de noodlottig verlopen slag om Arnhem tussen geallieerden en bezetters in september 1944 zou worden verfilmd in Deventer en omgeving, konden Levine en Attenborough dan ook geen Nederlandse acteurs gebruiken in de voornaamste Nederlandse rollen. Zodra het om een rol van enig formaat ging, trad immers onmiddellijk het sterrenprincipe in werking.

Margarete van Dam, wier Amsterdamse casting-bureau voor de Nederlandse edelfiguratie mocht zorgen, heeft desondanks nog uit alle macht gepleit voor Paul Steenbergen in de aanzienlijke rol van de Nederlandse dokter. Maar who the hell was Paul Steenbergen? Nee, dat moest Laurence Olivier worden. En voor de vrouw van de dokter was de keus allang op Liv Ullmann gevallen. Daar viel niet meer aan te tornen, ook niet toen Van Dam nog kwam opdraven met een nieuwe suggestie: het acteursechtpaar Ton Lutz en Ann Hasekamp.

Zo blijft de Nederlandse bijdrage in A bridge too far beperkt tot een paar voorbijflitsende figuren in de schaduw van Sean Connery, James Caan, Dirk Bogarde, Michael Caine, Edward Fox, Elliott Gould, Ryan O'Neal, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Maximilian Schell en Robert Redford. Wij herkennen Peter Faber, Lex van Delden, Hans Croiset, Johan te Slaa, Tom van Beek, Mary Smitshuysen, Marlies van Alcmaer, Siem Vroom en de kleine Erik van 't Wout (destijds bekend uit Q&Q). Achteraf konden ze honderduit vertellen over de voor Nederlandse begrippen ongekende precisie van de hele operatie. Maar op de set zomaar een praatje gaan maken met Redford of Connery zat er voor de meesten van hen niet in. Erik van 't Wout vond het al heel wat dat hij in zijn caravan een koffiebekertje zag liggen met de naam van Ryan O'Neal erop.