Wouda bekroont WK zwemmen met gouden medaille

ROTTERDAM, 19 JAN. Op de voorlaatste dag van de WK zwemmen in Perth heeft Marcel Wouda de prestaties van de Nederlandse ploeg van een gouden rand voorzien. Op de 200 meter wisselslag, het nummer waarop de 25-jarige Brabander een half jaar geleden Europees kampioen werd, tikte hij zaterdag als eerste aan in 2.01,18, een fractie boven zijn eigen Nederlandse record.

Met zijn prestatie schreef Wouda geschiedenis. Nooit eerder in de 25-jarige historie van de WK won een Nederlandse man een gouden medaille. Annemarie Verstappen was zestien jaar geleden in Ecuador de eerste en laatste Nederlander die een gouden medaille won bij het belangrijkste zwemtoernooi na de Olympische Spelen. In Guyaquil zegevierde Verstappen destijds op de 200 meter vrije slag. “Een wereldtitel voelt fantastisch”, grijnsde Wouda na afloop van zijn race.

Wouda begon voorzichtig in de finale en lag de eerste 50 meter op de zevende en voorlaatste plaats. Op de aansluitende rugslag begon hij aan een inhaalrace waarna hij op de schoolslag, zijn sterkste onderdeel, de basis legde voor zijn zege. Wouda greep de koppositie en gaf die vervolgens niet meer uit handen. De eindsprint van de Fransman Xavier Marchand bracht hem niet meer in verlegenheid. Derde werd de Amerikaan Ron Karnaugh, met zijn 31 jaar de oudste deelnemer in Perth.

Na afloop toonde Wouda zijn vreugde, al bleef hij ingetogen als altijd. “Ik ga nu even genieten en dan op naar de volgende Europese kampioenschappen en de Olympische Spelen. En vanavond? Vroeg naar bed”, zei de sportman van het jaar die na de Spelen in Sydney zijn zwemloopbaan denkt te beëindigen. “Dan ben ik 28. Nee, dat is niet oud. Als ik me oud voel, ga ik meteen met pensioen.”

Wouda's belangrijkste rivaal, zijn voormalige trainingsgenoot Tom Dolan, moest genoegen nemen met de achtste en laatste plaats. De Amerikaan die hem dinsdag nog aftroefde op de 400 meter wissel, kreeg halverwege de race last van een astma-aanval. Vorig jaar verdronk Dolan bijna onder soortgelijke omstandigheden bij selectiewedstrijden in zijn vaderland. Hulp vanaf de kant bracht destijds redding.

Zelf kwam Wouda ook niet ongeschonden uit de strijd. Tijdens het inzwaaien vlak voor de finale kwam de 2.02 meter lange zwemmer met zijn rechterhand in aanraking met een ventilator. “Shit, dacht ik. Maar gelukkig leidde het m'n aandacht niet af. Op de eerste drie afstanden voelde ik de pijn niet eens. Op de laatste vijftig meter bij elke slag wel.”

Wouda stort zich de komende weken in het wereldbekercircuit op de korte baan (25 meter), dat woensdag in Sydney begint. De reeks van vijf wedstrijden voert verder door Azië en Zuid-Amerika, maar Wouda liet gisteren weten weinig te voelen voor een optreden in Peking na de recente dopingschandalen van de Chinese ploeg. Voor de winnaar van één onderdeel ligt na afloop 18.000 gulden klaar.

De kersverse wereldkampioen wordt op zijn reis onder anderen vergezeld door club- en huisgenote Kirsten Vlieghuis, die zaterdag brons won op de 800 vrij. Daarmee nam de 21-jarige Twentse revanche voor haar enigszins mislukte EK, waar ze wegens ziekte maar op halve kracht zwom. Het goud ging naar de 17-jarige Amerikaanse Brooke Bennett.

Opvallend was zaterdag de nederlaag die Alexander Popov moest incasseren op de 50 meter vrije slag. In wat vele zwemmers beschouwen als een loterij werd de meervoudig wereld- en olympisch kampioen uit Rusland na een matige start naar de tweede plaats verwezen door de Amerikaan William Pilczuk, 22,29 tegen 22,43. Het was de eerste keer sinds 1991 dat The Russian Rocket bij een groot internationaal toernooi verloor. Pieter van den Hoogenband tikte in 22,83 als zevende aan.

Een ander zwemfenomeen, de Duitse Franziska van Almsick, behaalde zaterdag haar eerste medaille in Perth. Op de 4x200 meter vrije slag versloeg het Duitse viertal, verder bestaande uit Kirsten Kielgass, Dagmar Hase en Silvia Szalai, het favoriete Amerika. Van Almsick, vier jaar geleden wereldkampioene op de 200 vrij, bleef haar emoties na afloop amper de baas. Vorig voorjaar leek het gedaan met de carrière van Franzi na een zwaar motorongeluk. “Een droom is vandaag uitgekomen”, zei Van Almsick.

Michael Klim behaalde zaterdag zijn vierde gouden medaille. Met de Australische ploeg won hij de 4x100 meter wisselslag. Daarmee onderstreepte Klim zijn status van koning van de WK.