VVD grootste partij in peilingen

DEN HAAG, 19 JAN. Indien er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD met 41 zetels de grootste partij worden, een winst van tien. De PvdA zou blijven steken op 37 zetels, hetzelfde aantal dat de sociaal-democraten bij de laatste Kamerverkiezingen van 1994 haalden.

Dat blijkt uit de laatste peiling die het bureau Inter/View vorige week in opdracht van het televisieprogramma NOVA en het ANP heeft uitgevoerd. In december was de PvdA nog groter dan VVD. Sindsdien is haar aanhang in de peilingen gedaald. De peiling werd gehouden in de dagen voorafgaand aan het PvdA-congres. Bijna eenderde van de kiezers heeft overigens nog niet besloten op welke partij ze over ruim drie maanden zal stemmen.

De aanhang van D66 is, net als in de vorige peiling van Inter/View, gehalveerd. De partij zou teruggaan van 24 naar twaalf zetels. Ten opzichte van december vorig jaar is D66 met vier zetels gezakt.

NOVA en ANP lieten ook de populariteit van beoogd D66-lijsttrekker Borst onderzoeken. Duidelijk is dat zowel bij de D66-achterban als bij de overige kiezers drie andere D66'ers populairder zijn dan de minister van Volksgezondheid.

Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken), minister Wijers (Economische Zaken) en fractieleider De Graaf zouden volgens de kiezers een betere lijsttrekker zijn dan Borst. De meeste democraten (31 procent) geven die titel aan Hans van Mierlo. Slechts tien procent van het eigen electoraat ziet in Borst de ideale lijsttrekker van D66.

Volgens de peiling verliest het CDA één zetel ten opzichte van de 34 van de verkiezingen van vier jaar geleden. De aanhang van die partij is echter licht gestegen vergeleken met december.

Er is een flinke winst voor de kleine linkse partijen. GroenLinks krijgt er meer dan de helft van het aantal zetels bij. In de vorige verkiezingen werd de partij van fractieleider Rosenmöller nog met vijf zetels bedeeld. Dat aantal is nu gestegen tot elf.

De Socialistische Partij gaat van twee naar zeven zetels als er nu zou worden gekozen.