'VS lekten geheime informatie Britten naar IRA'

LONDEN, 19 JAN. De Amerikaanse regering heeft geheime Britse informatie over veiligheidszaken doorgespeeld aan de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger. Die beschuldiging lanceert Ray Seitz, Amerikaans ambassadeur in Londen van 1991 tot 1994, in zijn memoires. De onthulling van de ex-ambassadeur komt op een delicaat moment in het Noord-Ierse vredesproces. Gisteren werd in Noord-Ierland de vierde katholiek in drie weken vermoord en vandaag heeft de Britse premier Blair in Londen een onderhoud met Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA.

Volgens de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Londen is de Britse regering op een gegeven moment gestopt met het verstrekken van vertrouwelijke informatie over Noord-Ierland aan de Amerikanen “omdat die gegevens uiteindelijk toch altijd weer terecht leken te komen bij de IRA”. Het Witte Huis weigert commentaar te geven. Downing Street zegt dat eventuele problemen niet actueel meer zijn.

In zijn autobiografische boek Over Here onthult Seitz ook dat de Amerikaanse president Clinton het advies van zijn Londense ambassadeur in de wind sloeg toen hij in 1994 een visum verstrekte aan Gerry Adams, president van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA. Seitz noemt het besluit van Clinton “naïef of opportunistisch, of allebei”. De toewijzing van het visum werd destijds met vuur gesteund door de Amerikaanse ambassadeur in Dublin, Jean Kennedy Smith, zuster van de democratische senator Edward Kennedy. Zij wordt door Seitz afgedaan als “PR-vertegenwoordiger” van Sinn Fein.