Topmannen Nomura gepakt voor omkoping

TOKIO, 19 JAN. De Japanse justitie heeft gisteravond twee voormalige topfunctionarissen van het effectenhuis Nomura en de financieel directeur van een semi-overheidsorganisatie gearresteerd wegens omkoping. Vandaag werd het onderzoek voortgezet met huiszoekingen bij de betrokken instanties.

Dit is het tweede schandaal waarbij Nomura in een jaar tijd is betrokken. In het schandaal rond illegale betalingen aan afpersers, sokaiya, verloor vice-president Murasumi vorig jaar nog slechts zijn baan. Het nieuwe schandaal kostte hem gisteravond tevens zijn vrijheid. Murasumi is gearresteerd op verdenking van omkoping van financieel directeur Takehiko Isaka van de Public Highway Corporation, een semi-overheidsorganisatie belast met aanleg en onderhoud van tolwegen. In ruil voor copieuze diners en partijtjes golf zou Isaka de verzorging van een obligatie-uitgifte aan Nomura hebben gegund.

Premier Ryutaro Hashimoto noemde het incident vanmorgen “betreurenswaardig”. Van verschillende zijden is kritiek geuit op het openbaar ministerie omdat uitnodigingen voor diners en partijtjes golf blijkbaar als omkoping kunnen worden beschouwd. Volgens het openbaar ministerie heeft Nomura 2,6 miljoen yen (40.000 gulden) besteed aan uitjes voor Isaka. “Het is een feit dat voormalige functionarissen van Nomura met Isaka hebben gedineerd, maar we weten niets van omkoping”, aldus een verklaring van Nomura. “Als bedrijf geloven we in onze onschuld.” Potentiële klanten uitnodigen voor diners of golf is een gebruikelijke handelswijze, zegt een woordvoerder van Nomura.

Isaka (54) was tot 1994 werkzaam op het ministerie van Financiën, laatstelijk als directeur van de Munt. Sinds 1948 is het niet voorgekomen dat zo'n hoge functionaris van Financiën is gearresteerd. In het gangbare senioriteitssysteem van een organisatie als het ministerie is er in de top van de piramide niet genoeg ruimte voor alle leden van een jaargang werknemers. Isaka moest in 1994 het veld ruimen en volgde de gebruikelijke weg van pensioen, gevolgd door een topfunctie in een organisatie gelieerd aan het ministerie. De wijze waarop de overheid of semi-overheidsorganisaties als de Public Highway Corporation hun aanbestedingen verrichten is al langer onderwerp van kritiek. De procedures zijn ondoorzichtig en prijzen worden kunstmatig hoog gehouden.