Stork beter voor intern uitzendpersoneel

Personeel dat in dienst komt bij Stork Mobiel, het interne uitzendbureau van het concern, krijgt betere arbeidsvoorwaarden dan collega's die zich minder flexibel opstellen. Het bedrijf krijgt de beschikking over een groep goed opgeleide werknemers die het overal kan inzetten.

De Industriebond FNV en Stork hebben vandaag een akkoord gesloten over de arbeidsvoorwaarden. Het gaat in eerste instantie om een paar honderd werknemers. Stork wil uiteindelijk een kwart van de 13.000 werknemers bij Stork Mobiel op de loonlijst hebben.

De flexibele personeelsleden krijgen een mobiliteitstoeslag van 125 gulden per maand. Ook hebben zij recht op vijf scholingsdagen op kosten van de baas. Stork vergoedt ook de helft van de uren als iemand in eigen tijd moet studeren.