Reprimande voor camera's; Jeltsin leest zijn kabinet streng de les

MOSKOU, 19 JAN. Met een felle uithaal naar zijn kabinet heeft de Russische president Boris Jeltsin vanmorgen laten zien dat hij na een afwezigheid van vijf weken het roer in het Kremlin weer stevig in handen heeft.

Hij verweet zijn regering in 1997 niet alle achterstallige lonen en uitkeringen te hebben uitbetaald. “U bent er vorig jaar niet in geslaagd uw verplichtingen na te komen', zei Jeltsin bars tegen premier, Viktor Tsjernomyrdin, en de vice-premiers Boris Nemtsov en Anatoli Tsjoebais. De regering claimde eerder de betalingscrisis voor het nieuwe jaar te hebben opgelost, maar in de uithoeken van Rusland hebben ambtenaren en gepensioneerden daar nog niets van gemerkt. “We hebben alles aan iedereen overgemaakt, en nog eens drie triljoen roebel (een miljard gulden) extra”, wierp Tsjernomyrdin tegen, waarop de president mompelde: “Nee, dat hebben jullie niet.”

Om het publiek in te wrijven wie er in Rusland de baas is, ontbiedt Jeltsin wel vaker ministers om ze voor het oog van de camera een reprimande te geven. Enkele minuten na zijn uitbrander klonk hij tegenover verslaggevers al milder: “De regering heeft niet compleet gefaald, maar de staat heeft nog ene deel van zijn schuld in te lossen.”

Niettemin is de presidentiële kritiek een nieuwe tegenslag voor Nemtsov en Tsjoebais, de twee radicale hervormers van de Russische economie. Vrijdag al moesten zij een deel van hun macht afstaan aan de meer conservatieve Tsjernomyrdin. Tsjoebais was in de herfst onder vuur komen te liggen toen bleek dat hij een ongewoon hoog, naar smeergeld riekend boekvoorschot had aangenomen. De affaire kostte hem zijn post van minister van Financiën. De twee markthervormers roepen grote weerstand op bij zowel de communistische oppositie als de financiële elite, die in Rusland innig met het Kremlin is verstrengeld.

Jeltsin zelf heeft grote moeite aan te tonen dat hij gezond is. In december werd de president, die in 1996 aan zijn hart is geopereerd, geveld door “een virusinfectie'. De twee weken vakantie die hij aansluitend opnam had hij kennelijk nodig om aan te sterken.