Plan voor Euromast van 350 meter hoog

ROTTERDAM, 19 JAN. De Rotterdamse Euromast zal worden verhoogd van 185 meter tot 350 meter. Bovendien zullen in de mast woningen worden gebouwd, kantoren worden gehuisvest en enkele nieuwe attracties worden geopend. Eigenaar Mediamax Group wil de nieuwe mast, die voor 150 miljoen moet worden verbouwd, in het jaar 2002 in gebruik nemen.

Volgens D. Beesemer, directeur van Mediamax, is de hoogte van de huidige mast niet meer voldoende om een groot aantal bezoekers te trekken. “We worden ingehaald door andere gebouwen. Het aantal mensen dat de toren bezoekt is in de loop der jaren gestabiliseerd. Een nieuwe toren met meerdere attracties zal de buitenlandse toeristen weer naar Rotterdam moeten trekken”, aldus Beesemer.

Bezoekers van de nieuwe mast kunnen volgens Beesemer een reis door de tijd maken. Tot een hoogte van 23 meter zal de geschiedenis van Rotterdam in de tijd van 1900 tot 1950 worden verbeeld, vervolgens zal tot negentig meter hoogte de wederopbouw van de stad Rotterdam centraal staan en tot een hoogte van 150 meter wordt een expositie over de toekomst ingericht. Op de hoogste verdiepingen worden vergaderzalen ingericht en is een radio- en televisiecentrum gepland.

Volgens de plannen komen er in totaal 288 appartementen. De prijzen van de woningen zullen volgens Mediamax in het topsegment van de markt liggen. “Bewoners kunnen ook gebruik maken van bijvoorbeeld een zwembad en een ruimte voor fysiotherapie ”, aldus Beesemer. Op de eerste verdiepingen is er ruimte voor kantoren.

Als de plannen doorgaan, wordt de Euromast de op één na hoogste toren van Europa. Alleen de televisiezendmast in Berlijn is nog hoger: 365 meter. Ook de Euromast krijgt een zendmast die 80 meter in de lucht steekt en het hoogste punt vormt. De betonnen onderbouw met kantoren en toeristische attracties reikt tot 270 meter. “Mogelijk maken we de zendmast nog langer, zodat wij de hoogste van Europa worden”, aldus Beesemer.

Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe mast zal gaan heten. De voorlopige werktitel is 'Rotterdam Tower', maar Mediamax zal de Rotterdammmers via een prijsvraag oproepen een nieuwe naam te verzinnen.

De Amsterdamse onderneming Mediamax, een investeringsmaatschappij voor buitenreclameobjecten, zal de geraamde 150 miljoen gulden zelf op tafel leggen en ook de exploitatie op zich nemen.

Verbeteringen aan de infrastructuur rondom de mast moeten volgens de eigenaar voor rekening van de gemeente komen. De gemeente Rotterdam moet zich nog op de plannen beraden.