Paus benoemt 22 kardinalen, totaal aantal nu op 166

ROME, 19 JAN. Met de benoeming van 22 nieuwe kardinaals heeft paus Johannes Paulus nog sterker zijn stempel gedrukt op het college van kardinalen dat zijn dood in conclaaf gaat om een nieuwe paus te kiezen.

De nieuwe kardinaals zullen op 21 februari officieel worden gewijd. Van de 123 kardinalen die dan nog niet de bovengrens van tachtig jaar hebben bereikt, zullen er 106 benoemd zijn door Johannes Paulus II. Hij werd zelf bijna twintig jaar geleden tot paus gekozen.

Met zijn nieuwe benoemingen doorbreekt de huidige paus een regel van zijn voorganger Paulus VI. Deze had bepaald dat er maximaal 120 kardinalen kunnen deelnemen aan een conclaaf. Toen de paus gisteren zijn besluit bekendmaakte en de lijst voorlas, nam hij een pauze bij nummer 17. Hij zei dat hij nog drie leden van de curie, het Romeinse bestuursapparaat, tot kardinaal wilde benoemen “wegens de toewijding waarmee ze de Heilige Stoel hebben gediend”. De paus suggereerde dat dit een eenmalige doorbreking was van de numerieke grens die is gesteld door paus Paulus VI.

De namen van twee nieuwe kardinalen zijn niet openbaar gemaakt. Het kan daarbij gaan om priesters die gedeeltelijk ondergronds werken in landen als China of Vietnam of om bepaalde leden van de curie, die niet officieel kunnen worden benoemd omdat ze dan hun andere functie moeten opgeven. Bij de andere benoemingen sloot Johannes Paulus aan bij de gewoonte om de aartsbisschoppen van grote bisdommen te kiezen. Deze zijn overigens ook door hem benoemd.

Onder de nieuwe kardinalen zitten zeven Italianen. Het totale aantal kardinalen zal stijgen naar 166. Van de 123 kardinalen die aan een conclaaf mogen deelnemen, komen er 56 uit Europa (met 22 Italianen), 24 uit Latijns Amerika, 13 uit Noord-Amerika, 14 uit Azië, 12 uit Afrika en vier uit Oceanië. Door de nieuwe benoemingen verschuift de balans tussen de werelddelen nauwelijks.

    • Marc Leijendekker