Nederlands elftal wil oefenen tegen aansprekende tegenstanders; Oranje's lange weg naar EK 2000

GENT, 19 JAN. Zoveel mogelijk oefeninterlands spelen tegen aansprekende tegenstanders. Dat is vanaf augustus tot het EK van 2000 het devies voor het Nederlands elftal.

Oranje hoeft geen kwalificatieduels te spelen omdat de KNVB mede-organisator van de EK is. Dat stelt de begeleiding van het Nederlands elftal voor een luxe-probleem. De internationals zullen over twee jaar in eigen land goed voor de dag moeten komen en daardoor in de aanloop veel wedstrijden dienen te spelen. “Dat heeft alleen zin tegen landen die motiveren”, zegt technisch coördinator Hans Jorritsma. De voormalige bondscoach van de hockeyers weet maar al te goed dat Oranje een slechte reputatie heeft in oefenwedstrijden.

Brazilië, Denemarken en Italië (de laatste twee spelen in Groep 1 met vijf landen) stonden na de loting van gistermiddag in Gent op het verlanglijstje van Jorritsma. “Frankrijk heeft in de aanloop naar het WK alleen maar thuis gespeeld. Dat is misschien niet zo'n goede methode.” Wat dat betreft is het gunstig dat het bij de beoogde duels tegen Denemarken en Brazilië om invitaties voor uitwedstrijden gaat. Jorritsma denkt in totaal aan zes à zeven oefenwedstrijden per seizoen. “We mogen de internationals immers maximaal zeven keer per jaar oproepen.”

Bondscoach Guus Hiddink kon zich moeilijk concentreren op de loting voor het EK. “Mijn hoofd staat er niet naar. Ik concentreer me volledig op het WK in Frankrijk.” Het is de vraag of Hiddink nog in dienst is van de KNVB als in augustus de voorbereiding begint op het EK in eigen land. Geruchten in Spanje dat Louis van Gaal al zou zijn benaderd voor zijn opvolging, verwijst zowel Hiddink als de KNVB naar het land der fabelen. De voetbalbond gaat pas na het WK met de Achterhoeker rond de tafel zitten. Hiddink zelf zegt niet eerder dan juli, augustus een besluit te nemen over zijn toekomst. Dat is rijkelijk laat als hij volgend seizoen bij een club aan de slag wil komen. Ook de KNVB heeft dan nog niet zo snel een geschikte bondscoach. “Als ik volgend seizoen geen werk heb, blijf ik gewoon door ademen”, zei Hiddink.

In het begeleidingsteam van Oranje voor het WK is nog een plek vacant; die van scout. Voorlopig zijn Bert van Lingen en Jan Rab aangezocht om tegenstanders te observeren. De directe staf rondom Hiddink is met Frank Rijkaard (aanspreekpunt voor de donkere spelers), Ronald Koeman (traptechniek) en Johan Neeskens (mentale aspecten) compleet. Jorritsma is niet bang dat er te veel kapiteins op een schip komen. “Het Amerikaanse volleybalteam dat de Olympische Spelen won, had voor elke speler een coach. In de VS zijn zulke begeleidingsteams heel gewoon. Er zijn goede afspraken gemaakt om interne strubbelingen te voorkomen. Rijkaard en Koeman zullen vooral veel veldtrainingen gaan verzorgen. Vergeet niet dat het Nederlands elftal straks twee maanden lang optimaal fit moet blijven.”