Malaysia Airlines wil uitstel aankoop Boeings

Malaysia Airlines onderhandelt met Boeing over het opschorten van een order voor twintig toestellen. De luchtvaartmaatschappij, waarmee KLM een commercieel samenwerkingsverband opbouwt, wil de machines vijf jaar later afnemen dan met de Amerikaanse vliegtuigbouwer was overeengekomen.

Het uitstel dat Malaysia Airlines nastreeft, betreft het leeuwendeel van de bestelling van 25 machines vorig jaar ter waarde van 2,1 miljard dollar (4,3 miljard gulden). Het besluit om met Boeing te praten is ingegeven door de financiële crisis die Maleisië heeft getroffen, aldus bestuursvoorzitter Tajudin Ramli tegenover het staatspersbureau Bernama.

Malaysia Airlines heeft vooral last van de koersdaling van de nationale munteenheid, de ringgit. Daardoor zijn de schulden, in Amerikaanse dollars uitgedrukt, flink omhoog geschoten. Ook heeft de luchtvaartmaatschappij te kampen met een fikse achteruitgang van het aantal reizigers.