MAL WALDRON

Mal Waldron: Soul Eyes (RCAVictor 74321 538872). Distr. BMG.

Een virtuoos is Mal Waldron (1926) nooit geweest, al staat hij op een enorme trits platen. In de jaren '50 was hij huispianist en muzikaal organisator van het roemruchte label Prestige/New Jazz, daarnaast was hij de vaste begeleider van Billie Holiday tijdens haar laatste drie jaren.

Bijvoorbeeld in haar eigen compositie God bless the Child dat op deze cd pakkend wordt vertolkt door Abbey Lincoln. Nog indringender komt deze zangeres voor de dag in het samen met Waldron geschreven Straight Ahead, een remake van een opname uit '61.

Ook in de andere stukken op Soul Eyes, allemaal van Waldron zelf, speelt hij vooral een dienende rol, bijvoorbeeld bij zangeres Jeanne Lee. Haar vloeiende geluid en intieme stijl vormen een mooi contrast met de ruigere en meer theatrale aanpak van Lincoln. Andere gastrollen zijn er voor twee saxofonisten, altist Steve Coleman en tenorist Joe Henderson. De bijdragen van Coleman werden later ingespeeld in New York, die van Henderson werd met de rest vastgelegd in studio The Groove in het Belgische Schelle, waar het geluid van de vleugel alle verschuldigde aandacht kreeg. Dat ook bassist Reggie Workman en drummer Andrew Cyrille zich soms laten horen, doet aan de schoonheid van Soul Eyes zeker geen afbreuk.

    • Frans van Leeuwen