LTO: Van Aartsen licht Kamer onjuist in

DEN HAAG, 19 JAN. Landbouworganisatie LTO Nederland heeft in een brief aan de Eerste Kamer kritiek geuit op het rapport dat het ministerie van Landbouw heeft laten opstellen over de aanpak van de varkenspest. LTO-voorzitter G. Doornbos beschuldigt minister Van Aartsen van het “bewust verkeerd inlichten van de Tweede Kamer” en eist een parlementair onderzoek.

Volgens Doornbos blijft Van Aartsen “eigen falen verbergen door voortdurend anderen te beschuldigen. Doel van de eenzijdige voorstelling van zaken lijkt slechts om er als politicus zelf beter uit te komen.” De landbouworganisatie sluit hiermee aan bij oppositiepartij CDA, die donderdag liet weten een parlementair onderzoek te willen. Van Aartsen heeft de beschuldigingen naast zich neergelegd en weigert te reageren. “Het debat wordt in de Kamer gevoerd, dus zal ik ook in de Kamer mijn beleid verdedigen”, aldus Van Aartsen.

Een woordvoerder van LTO meldt dat Doornbos “het zat was dat de sector door de minister systematisch in een kwaad daglicht werd gesteld”, terwijl op de bestrijding van de pest ook wel “het één en ander is aan te merken”. PvdA, VVD en D66 voelen niets voor een parlementair onderzoek, maar hebben wel kritiek op het rapport. Zij stellen vooral de onafhankelijkheid van de onderzoekers aan de kaak. Donderdag praat de Kamer verder over de aanpak van de varkenspest.