Kok tegen beperking aftrek hypotheekrente

AMSTERDAM, 19 JAN. PvdA-leider W. Kok negeert het standpunt van zijn partij om de fiscale aftrek van de hypotheekrente te beperken. Het congres legde dit standpunt afgelopen weekeinde vast in zijn verkiezingsprogramma. Maar Kok kondigde daarna aan dat hij deze opvatting afwijst.

VVD, CDA en D66 vragen zich inmiddels af wat het standpunt is van de Partij van de Arbeid. Formeel heeft de partij een beperking van de renteaftrek van hypotheken op huizen in haar programma opgenomen; feitelijk accepteerde hetzelfde congres dat Kok deze opvatting afwijst.

“Mensen met een gewoon huis en een gewoon inkomen moeten ook op mij kunnen rekenen”, zei Kok zaterdagmiddag in Amsterdam in zijn slottoespraak tot het congres, nadat hij was aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen.

De VVD vindt dat Kok boven het programma moet blijven staan. Het CDA waarschuwt dat de uitspraak van het congres “schadelijk is voor de gemoedsrust van eigenhuizenbezitters” en D66 concludeert dat de PvdA “ongeloofwaardig” is als zij de uitspraak van het congres en de stellingname van Kok allebei handhaaft.

Het congres legde in zijn uitspraak geen grens waar de beperking van de hypotheekaftrek moet gelden. De geest van het congres was dat eigenaren van “dure” huizen niet onbeperkt moeten kunnen profiteren van de geldende fiscale aftrekmogelijkheden. Overigens wordt de aftrek voor eigenhuisbezit lager als een volgend kabinet de ideeën van het kabinet-Kok overneemt om de belastingtarieven te verlagen. Alle grote partijen zijn voorstander van een dergelijke tariefsverlaging.

Het congres stelde de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen zonder een wijziging vast. De PvdA-leden uitten wel kritiek op een gebrek aan regionale spreiding.

Het bedrag aan ontwikkelingshulp moet volgens het congres worden verhoogd van 0,8 procent van het bruto nationaal produkt tot één procent. Het partijbestuur wilde het huidige percentage handhaven in de volgende kabinetsperiode.