Jesse zesde man voor Samaranch

Wim Jesse (58) heeft zich kandidaat gesteld voor het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Jesse, die een managementfunctie heeft bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), heeft IOC-voorzitter Samaranch vorige week per brief laten weten dat hij beschikbaar is.

Hij is de zesde Nederlander die belangstelling heeft getoond voor de functie van IOC-lid, na NOC*NSF-voorzitter Huibregtsen, staatssecretaris Terpstra, hockeybestuurder Els van Breda Vriesman, oud-schaatser Ard Schenk en roeibestuurder Marc Top. Jesse begon als leerling-journalist bij Het Vrije Volk, werkte bij het ANP, Avro's Televizier en was voorlichter bij de KNVB. Als voetballer speelde hij in de jeugd van Ajax en was hij eenmalig jeugdinternational.

Jesse heeft het idee dat hij met zijn ervaring - bij Olympische Spelen, wereldkampioenschappen voetbal, EK's en WK's schaatsen - over de juiste achtergrond achtergrond beschikt.

Kunt u zich voorstellen dat uw initiatief als een grap overkomt?

Jesse: “Als dat zo is, komt dat door de cultuur in Nederland dat zich voor het IOC alleen maar bestuurders en oud-topsporters kandideren. Wij als journalisten zijn veel te bescheiden.”

Waarom heeft u zich kandidaat gesteld?

“Waarom moeten IOC-leden bij voorkeur oud-topsporters of sportbestuurders zijn? Met alle respect voor oud-topsporters of mensen uit het bestuurlijke echelon, ik denk dat ik het daar met mijn ervaring als journalist en voorlichter bij de KNVB net zo goed doe. De voorzitter van het IOC heeft het in Amsterdam zelf gezegd: iedere Nederlander die belangstelling heeft voor een plaats in het IOC moet zich maar bij hem melden. Waarom zou dat geen journalist zijn?”

Hoe kijkt uw werkgever tegen uw kandidaatstelling aan?

“We hebben daar geen topberaad over gevoerd, maar toen ik met het idee aankwam, zeiden ze gezien mijn arbeidsverleden: waarom eigenlijk ook niet.”

Denkt u dat u een kans maakt?

“Ja, anders zou ik dit niet doen.”