Imposante rentree Romme op 10.000 m

ROTTERDAM, 19 JAN. In de snelste tijd die ooit op een buitenbaan is gereden, heeft Gianni Romme gisteren bij wereldbekerwedstrijden in Innsbruck de 10.000 meter gewonnen. De Brabander, na ziekte voor het eerst sinds begin december terug in competitie, reed de afstand in 13.46,44 minuut. Dat was ruim vijf seconden sneller dan het officieuze record van Bob de Jong van een jaar geleden. Ids Postma won zaterdag de 1.500 meter, voor Rintje Ritsma en Martin Hersman.

Op de tien kilometer was Romme gisteren bijna tien seconden sneller dan de concurrentie. De tweede plaats was voor Remi Hereide (14.01,11), Ritsma werd derde, in 14.02,89. De Noor Hereide werd in de B-groep nog op snelheid verslagen door Bart Veldkamp (13.57,26) en de Zwitserse verrassing Martin Feigenwinter (13.59,92). “Ik ben favoriet in Nagano”, zei Romme minder dan een maand voor de olympische tien kilometer. “Maar ik ben niet de enige. Ik weet ook niet of ik deze vorm nog zo lang kan vasthouden. En dan gaat het op een binnenbaan.”

Het vorige weekeinde reed Romme tijdens het trainingskamp in Inzell een vijf kilometer. “Na drie kilometer gingen de benen zeer doen.” Het was niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. “Ik was vooraf wel wat onzeker over deze tien kilometer.” Het was zijn eerste sinds de gouden race bij de WK afstanden in maart in Warschau. Maar Romme merkte al snel dat het ritme goed was. “Ik ben gestart met het gevoel gewoon 25 rondjes te gaan rijden. En ja, als je zo'n snelle tijd rijdt, is zo'n race ook lekker snel voorbij.”

Schaatsster Barbara de Loor heeft zich alsnog geplaatst voor de Olympische Winterspelen. Ze benutte gisteren in Innsbruck haar laatste kans. De Loor eindigde bij wereldbekerwedstrijden op de 1.500 meter op de vijfde plaats in 2.05,00 minuut. De sportkoepel NOC*NSF eiste een plaats bij de eerste acht voor een olympisch ticket. Zaterdag slaagde De Loor er niet in zich te kwalificeren voor de 5.000 meter. Ze had bij de eerste acht moeten eindigen, maar werd negende. Gunda Niemann won in Innsbruck de 1.500 en de 5.000 meter, respectievelijk in 2.01,37 en 7.29,48.

Nederland neemt met zestien langebaanschaatsers deel aan de Olympische Winterspelen die zaterdag 7 februari beginnen. Acht mannen, acht vrouwen.