IJsmummie Ötzi naar Italië

ROME, 19 JAN. De naar schatting 5300 jaar oude ijsmummie, de oudste volwassene ooit in Europa gevonden, is eind vorige week na lang touwtrekken tussen Oostenrijk en Italië overgebracht van Innsbruck naar een speciaal museum in Bolzano. Vanaf 28 maart, als het museum officieel wordt geopend, zal de man te bezichtigen zijn.

De mummie is ondergebracht in een speciaal gebouwde koelcel, waar de temperatuur op min zes graden en de vochtigheid op 100 procent wordt gehouden. Hij zal indirect worden verlicht, met koud licht. In het museum zullen ook de artikelen te zien zijn die bij hem zijn gevonden: pijlen, boog en pijlkoker, twee dolken, een bijl, schoenen met een zool van berenleer, een jas van pelzen en een hemd.

De mummie is in 1991 door bergbeklimmers op 3200 meter hoogte ontdekt op de gletsjer Similaun, op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Nadat carabinieri zich ervan hadden laten overtuigen dat het Oostenrijks grondgebied was, was de mummie meteen per helikopter overgebracht naar de universiteit van Innsbruck. De Italiaanse autoriteiten protesteerden een paar dagen later dat de vindplaats duidelijk in Italië lag.