Holocaust-museum VS wil Arafat niet

TEL AVIV, 19 JAN. Twee Israelische Holocaust-musea hebben het afgelopen weekeinde de Palestijnse leider Yasser Arafat voor een officieel bezoek uitgenodigd in reactie op de weigering van het bestuur van het Washingtonse Holocaust-museum Arafat deze week als een officiële gast te ontvangen. “Hij kan net zo als ieder ander in de rij staan (om een kaartje te kopen)”, zei een woordvoerster van het museum in Washington.

Avner Shalev, de voorzitter van Yad Vashem in Jeruzalem, is van mening dat het bestuur van het museum in Washington een fout heeft gemaakt door Arafat niet officieel te ontvangen. Volgens hem had dit museum zich buiten de politiek moeten houden. Indien de Israelische regering Yad Vashem verzoekt Arafat officieel te ontvangen zal dit belangrijke Holocaust-museum in Jeruzalem daaraan gehoor geven. Ook Simcha Stein, de directeur van het Holocaust-museum in de kibbuts Lochamei Hagetaot (de getto-strijders), heeft Arafat voor een bezoek uitgenodigd. Hij zei gisteren dit al eerder te hebben gedaan.

Het initiatief tot de uitnodiging aan Arafat om tijdens zijn bezoek deze week aan Washington het Holocaust-museum daar aan te doen, was uitgegaan van de Amerikaanse vredesbemiddelaar Dennis Ross. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft gisteren in een televisie-vraaggesprek haar teleurstelling uitgesproken over het besluit van het Holocaust-museum in Washington. “Ik denk dat het een belangrijk bezoek zou zijn. Veel mensen hebben gezegd dat het goed zou zijn voor Arafat te begrijpen dat de Holocaust een beslissend moment in de joodse geschiedenis is”, zei ze.

Volgens berichten in de Israelische pers hebben persoonlijkheden in de omgeving van premier Netanyahu in coördinatie met invloedrijke rechtse joodse persoonlijkheden in Washington zware druk op het bestuur van het Holocaust-museum in Washington uitgeoefend om Arafat “als de incarnatie van Hitler” niet te ontvangen. Gisteren zei Danny Naveh, de secretaris van de regering, dat zo'n bezoek ongepast is omdat de Palestijnse media bol staan van anti-semitische taal. Het idee van het bezoek van Arafat aan het Holocaust-museum in Washington omschreef hij als “cynisch”. Evenals Eliyahu Ben Elissar, Israels ambassadeur in Washington, was hij ingenomen met het besluit van het museum de deuren niet officieel voor Arafat te openen.