Groenendaal behaalt hoofdprijs in modder

ROTTERDAM, 19 JAN. Richard Groenendaal heeft gisteren zijn eerste internationale hoofdprijs in de wacht gesleept. De 26-jarige veldrijder uit Sint Michielsgestel won in Heerlen de wereldbeker en werd daarmee de opvolger van Adri van der Poel. “Ik tel nu mee”, vertelde Groenendaal, nadat hij de Grote Prijs van Nederland op zijn naam had geschreven. De kersverse nationale kampioen heeft dit seizoen al zestien overwinningen behaald bij het veldrijden.

Groenendaal dankt zijn groeiende vorm aan de wegwedstijden die hij in het zomerseizoen voor Rabobank rijdt. Hij heeft meer vermogen gekregen door zijn deelname aan klassiekers en kleinere rondes. Volgens Groenendaal is hij echter geen perfecte crosser. Hij heeft minder techniek dan de jonge Belgen Bart Wellens en Sven Nijs, die op dit moment kracht te kort komen voor een ereplaats. “Over een tijdje worden ze geduchte concurrenten. Die jongens rijden technisch zo makkelijk.”

Op het doorweekte parcours in Heerlen hoefde Groenendaal weinig risico's te nemen om de wereldbeker in bezit te krijgen. Hij had genoeg aan een dertiende plaats om zijn land- en ploeggenoot Van der Poel voor te blijven. De 38-jarige Van der Poel reed bijna de hele race in het spoor van Groenedaal, die in de zevende ronde een succesvolle demarrage plaatste. Van der Poel eindigde uiteindelijk op de tweede plaats. De Belg Mario De Clercq legde in de stromende regen beslag op de derde plaats. Wereldkampioen Daniele Pontoni stelde teleur. De kleine Italiaan reed als negende over de eindstreep.

Van der Poel had afgelopen week zijn zinnen gezet op de eerste wereldbekerzege van dit seizoen. De voorbereiding werd zaterdagnacht verstoord door de ziekte van zijn zoontje. De kleine Van der Poel, die net was hersteld van psydokroep, had achter zijn oor een dik gezwel. Hij moest met spoed in een ziekenhuis worden opgenomen. Zijn vader deed geen oog dicht en kon in Heerlen zijn tranen niet bedwingen. “Ik moest de hele race alleen maar aan thuis denken.”

De veldrijders gaan zich nu voorbereiden op het wereldkampioenschap in het Deense Middelfart, waar op 1 februari om de regenboogtrui wordt gestreden. Voor Groenendaal is het WK een toegift, al gaat hij als favoriet van start. Zijn seizoen is al geslaagd door het behalen van de wereldbeker.

Voor Van der Poel is het WK het hoogtepunt van dit seizoen. De wereldkampioen van 1996 verwacht niet dat de ziekte van zijn zoontje de voorbereiding zal verstoren. “Hij moet voorlopig in het ziekenhuis blijven. Verder kan ik er niks van zeggen.”