Gedichten van Ted Hughes over zijn tragische liefde

ROTTERDAM, 19 JAN. 'Onthuld: de meest tragische literaire liefdesgeschiedenis van onze tijd'. Zo presenteerde de Engelse krant The Times zaterdag het nieuws dat Ted Hughes, 'Poet Laureate' van Engeland, een dichtbundel heeft geschreven over zijn huwelijk met de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath (1932-1963). Het is voor het eerst dat Hughes (67) zich publiekelijk uitspreekt over leven en dood van Plath, die vier maanden nadat ze door Hughes verlaten was zelfmoord pleegde.

In het autobiografische Birthday Letters, dat deels wordt voorgepubliceerd in The Times, staan 88 lange gedichten die de relatie van Hughes en Plath beschrijven, van nog voor hun eerste ontmoeting op een feestje in Cambridge tot na het moment waarop Hughes haar verliet voor een andere vrouw. De bundel werd in The Times al vast besproken door de dichter-biograaf Andrew Motion; hij noemde Birthday Letters Hughes' 'beste werk', en 'een zwart gat van verdriet en spijt.'

Bewonderaars van Sylvia Plath, die door dichtbundels als The Colossus en Ariel na haar dood is gaan gelden als een van de belangrijkste dichteressen van na de oorlog, hebben Hughes altijd verantwoordelijk gehouden voor haar dood. Vooral in Amerika is op universiteiten meer dan eens gedemonstreerd tegen lezingen van Hughes, en militante feministen hakten op Plaths grafsteen in Yorkshire de letters 'HUGHES' achter haar naam weg. Hoewel Plath een verleden had van depressies en zelfmoordpogingen - waarover zij schreef in haar autobiografie The Bell Jar - ging ze de geschiedenis in als een gevoelig genie dat door een male chauvinist pig te gronde was gericht, 'een bevroren icoon van verraden vrouwelijkheid', zoals The Times haar noemt.

De drie gedichten uit Birthday Letters die zaterdag werden voorgepubliceerd, maken duidelijk dat de vooral door zijn natuurpoëzie bekende Hughes heeft gekozen voor verhalende, niet-rijmende metrische gedichten. In 'St. Botolph's' beschrijft hij hoe hij Plath ontmoette op een feestje van het literaire tijdschrift The St. Botolph's Review waarvoor zij beiden schreven:

I see you there, clearer, more real Than in any of the years in its shadow - As if I saw you that once, then never again. The loose fall of hair - that floppy curtain

Over your face, over your scar. And your face A rubbery ball of joy

Het 198 bladzijden tellende Birthday Letters zal op 29 januari bij Faber & Faber in Engeland verschijnen.