Explosie in kolenmijn Servië doodt 29 mensen

BELGRADO, 19 JAN. Bij een explosie in een kolenmijn bij de plaats Soko Banja zijn vrijdagnacht 29 Servische mijnwerkers om het leven gekomen. 19 anderen raakten gewond.

De Servische autorteiten hebben dit weekeind vier managers van de Soko-kolenmijn aangehouden. Zij worden beschuldigd van het scheppen van onveilige werkomstandigheden, aldus de staatskrant Politika gisteren.

De explosie was het gevolg van een ophoping van methaangas in een schacht op een diepte van tachtig meter. Dat kleur- en reukloze gas komt vrij uit kolen en kan zich tot brandbare concentraties ophopen bij onvoldoende ventilatie. Vrijdagnacht werkten 76 mijnwerkers in de schacht toen het methaan vlam vatte. Slechts 28 van hen wisten tijdig de liften te bereiken. De meeste van de 29 slachtoffers stierven door verstikking, aldus de leider van de reddingsoperatie. Het is onduidelijk waarom de methaan-ophoping geen alarm in werking heeft gesteld. De mijnwerkers van de Soko-mijn gingen vorig jaar in staking tegen onveilige werkomstandigheden. Daarna werd een systeem geïnstalleerd dat methaangas detecteert. Dat bleek vrijdagnacht niet te werken.

Woedende mijnwerkers zeiden gisteren dat de werkomstandigheden in de Soko-mijn barbaars zijn, de apparatuur verouderd en de veiligheidsmaatregelen ondermaats. (AP, Reuters)