...EN ZELFS VIES RUIKEN.

Voor ministers zijn bijbanen taboe, als ze er al tijd voor zouden hebben. Het aardigste materiële voordeeltje dat zij van hun functie hebben is de dienstauto met chauffeur. Ze mogen zich binnen Nederland belastingvrij laten rondrijden. Binnen Nederland, dus niet over de grens.

Toen minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) in de zomer van 1995 zijn dienst-BMW gebruikte om met vakantie te gaan, zonder chauffeur, kwam hem dat op een naheffing van bijna 13.000 gulden te staan. Dienstauto's die prive in het buitenland worden gebruikt gelden voor de belastingdienst als lease-auto's. En zoals elke lease-rijder weet moet dan 24 procent van de nieuwwaarde bij het belastbare inkomen worden opgeteld. Over die 24 procent (21.600 gulden) betaalt iemand met een ministerssalaris als Van Mierlo 60 procent belasting: 12.960 gulden. Daar weegt geen kerstgratificatie tegenop.