EK-loting van Middeleeuws feest tot saaie poppenkast

GENT, 19 JAN. De beveiliging van de Europese bondscoaches en voetbalbestuurders, die in het weekeinde Gent aandeden voor de loting van het kwalificatietoernooi van het EK 2000, werd gisteren voor een groot deel toevertrouwd aan de lokale brandweer.

De 'dienders' hadden zich in vol ornaat opgesteld langs de uitgerolde rode loper bij de ingang van het congrescentrum. Daar vormden zij een erehaag voor de 'hoogwaardigheidsbekleders' van de 51 UEFA-landen die met tachtig limousines van hun hotel naar de ceremonie werden gereden. Het onschuldige karakter van de beveiliging was tekenend voor de gemoedelijke wijze waarop België en Nederland het Europese kampioenschap zullen organiseren.

De officials waren op zaterdagavond in een ongedwongen sfeer al in de stemming gebracht. Het traditionele banket voltrok zich in een losbandige Middeleeuwse stijl. Vlaanderen is trots op zijn een eeuwenoude historie. Dus geen stijf gala waarin lakeien als knipmessen hun gasten tegemoet treden, maar een gastronomische orgie die werd afgewisseld door optredens van goochelaars en narren. Ook scheerde er een buizerd over de hoofden van het enigszins opgewonden blauwe blazersgilde. De tamme roofvogel werd met koekjes van tafel tot tafel gelokt. Ondertussen waren de wijnkelken rijkelijk gevuld.

Vergeleken bij dat culinaire festijn was de loting een saaie poppenkast. Johan Cruijff en Pol van Himst mochten de balletjes uit de 'urnen' graaien waarin zich de namen bevonden van de deelnemers aan het kwalificatietoernooi. België en Nederland keken zonder enige spanning vanaf de zijlijn toe. De twee organiserende landen zijn reeds geplaatst. Toen de bokaal met geplaatste landen als Duitsland, Engeland, Italië en Spanje aan bod kwam, moesten de voetbalfenomenen van weleer opkrassen. Opeens verscheen de forse gestalte van UEFA-voorzitter Lennart Johansson, die het meest interessante deel van de trekking voor zijn rekening nam.

De Zweedse mastodont had een dag ervoor zijn eigen kandidatuur onderstreept voor de opvolging van de hoogbejaarde FIFA-voorzitter Joao Havelange (bijna 83), die op 12 juli vertrekt. Met behulp van zijn discipelen werd concurrent Sepp Blatter via de media te verstaan gegeven dat hij zich beter kan houden bij zijn huidige werkzaamheden: secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond.

Ondertussen sprak het organisatiecomité Euro 2000 over vriendschap en broederschap tussen Nederland en België. De laatste hindernissen naar het evenement dat zich voltrekt tussen 10 juni en 2 juli 2000 worden in harmonie geslecht. Het neemt niet weg dat de Belgen nog altijd geen zekerheid hebben over de voltooiing van twee stadions: Stade Communal de Charleroi en het Eurostadium in Antwerpen. Beide gemeenten moeten nog een bouwvergunning afgeven. Omstreeks maart/april zullen de twee steden zekerheid moeten verstrekken aan Ernie Walker, voorzitter van de accommodatiecommissie van de UEFA. Als er voor het einde van dit jaar nog geen harde garanties zijn, dan worden ze uit het wedstrijdschema geschrapt. Brussel, Brugge en Luik nemen de 'Belgische' EK-duels dan over. In Nederland zullen 16 wedstrijden worden gespeeld in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem.

Ook is onduidelijk welk stadion de finale mag organiseren: de Arena of De Kuip. In november valt de beslissing. Dat de Arena in commercieel opzicht een akkoord heeft bereikt met zijn sponsors voor de Champions League-finale, wordt als een positief teken beschouwd. De stadions moeten reclamevrij worden opgeleverd. Toernooi-directeur Alain Courtois quasi grappig: “Misschien dat we de eerste helft in Amsterdam en de tweede helft in Rotterdam kunnen organiseren. Of andersom.” De openingswedstrijd is in Brussel.

De loting leverde slechts wat rumoer op in de zaal toen duidelijk werd dat de landen uit de Balkan door het lot werden verzameld in Groep 8. Daar strijden Macedonië, Kroatië en Joegoslavië tegen elkaar, samen met Malta en Ierland. De Engelsen ergerden zich aan het 'eeuwige' geluk van Schotland dat in Groep 9 tegen Tsjechië, Litouwen, Bosnïe-Herzegovina, Faerr Eilanden en Estland weer een grote kans heeft zich te kwalificeren. De Engelsen hebben het met Bulgarije, Zweden, Polen en Luxemburg een stuk moeilijker.